Dávky od štátu dostane každý penzista, ktorý splní podmienky

Niektoré vypláca štát zo svojho rozpočtu, na iné si penzisti roky „sporili“ tým, že platili odvody: vianočný príspevok, dôchodky, limity na lieky, dotácia na dovolenku či pomoc v núdzi.

16.12.2014 10:58
les dochodca Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Už vyše dva týždne dostávajú penzisti vianočný príspevok vo vyššej sume ako vlani. Namiesto vlaňajších 75 eur dostanú tentoraz maximálne 87,26 eura. „Maximálnu sumu dostanú tí penzisti, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Poberateľom dôchodku v sume od 198,20 do 494,40 eura mesačne bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 33,93 eura,“ hovorí Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia, sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

Dostane ho každý dôchodca, ktorého penzia nepresiahne sumu 494,40 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Na vianočný príspevok sa môže tešiť viac ako 1,1 milióna dôchodcov.

Navyše takmer 785–tisíc dôchodcov dostane aj jednorazové zvýšenie vianočného príspevku. „Ak suma dôchodku alebo úhrnná suma všetkých dôchodkov nepresahuje sumu 396,18 eura mesačne, príspevok sa vyplatí v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie, ktorého suma je jednotne 12,74 eura,“ povedala Grauzelová.

Všetci dôchodcovia dostanú v januári aj rozhodnutie o zvýšení penzií vďaka pravidelnej valorizácii. Dôchodky sa opäť zvýšia o pevnú sumu. Starobní dôchodcovia dostanú pridané 5,20 eura, predčasní 5,30. Ak je človek invalidný a má zníženú schopnosť pracovať o viac ako 70 %, dostane 4,60 eura, ak má zníženú schopnosť pracovať do 70 %, jeho penzia sa zvýši o 2,70 eura. Vdovy a vdovci dostanú 3,40 a siroty 1,80 eura. Ak vás vybavovanie dôchodku ešte len čaká, musíte sa pripraviť na to, že z vašej súčasnej mzdy budete v penzii dostávať ani nie polovicu. Ak teda zarábate 400 eur, vaša budúca penzia bude približne na úrovni 200 eur.

Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu penzistovi dávku nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce. Momentálne je suma, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, 198,09 eura. Základná dávka v núdzi sa vypláca v sume 61,60 eura mesačne, ak ide o jednotlivca, v prípade dvojice je to 107,10. K nej patrí ešte ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

Ak ste ako penzista aj držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môžete úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia a týka sa vás aj ochranný limit na doplatky za lieky, pričom ten je stanovený na 45 eur za štvrťrok. Využiť môžete aj päťdesiateurovú zľavu na dovolenku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok #zľavy pre dôchodcov #dotované dovolenky