Zvýši sa mi dôchodok?

Som dôchodkyňa, pretože môj dôchodok je nízky, našla som si prácu ako asistentka invalidného dôchodcu. Z príjmu za rok 2013 som odviedla daň z príjmu, ale čo mám urobiť, aby mi bol príjem uznaný aj v Sociálnej poisťovni a dôchodok z tejto sumy zvýšený? Túto prácu vykonávam aj v roku 2014. Čitateľka

05.12.2014 10:15
invalid, invalidný dôchodok, zdravotne postihnutý Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Starobný dôchodok je možné zvýšiť len za obdobie povinného alebo dobrovoľného dôchodkového poistenia (zamestnania, samostatnej zárobkovej činnosti, práce na dohodu). Keďže ste už dovŕšili dôchodkový vek, nie ste ako osobná asistentka poistencom štátu, a teda nie ste povinne dôchodkovo poistená. Vzhľadom na to nie je možné zvýšiť váš starobný dôchodok.

Ako poberateľka starobného dôchodku máte ešte možnosť platiť si dobrovoľné dôchodkové poistenie. Sumu vymeriavacieho základu, z ktorého budete platiť poistné, si určíte sama, najmenej však zo sumy minimálneho vymeriavacieho základu. Bližšie informácie o dobrovoľnom dôchodkovom poistení a sume získate v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska.

Odpovedal Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #otázky čitateľov