Vianočný príspevok? Prví penzisti ho dostanú už začiatkom decembra

Viac ako milión penzistov dostane už na budúci mesiac vyplatený vianočný príspevok v celkovej odhadovanej sume takmer 81 miliónov eur.

25.11.2014 11:12
dôchodca, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Príspevok sa vyplatí tomu poberateľovi starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky: má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2014, má bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov nepresiahne 494,40 eura,“ hovorí Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia, sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. „Vianočný príspevok Sociálna poisťovňa vyplatí automaticky, bez žiadosti, a to rovnakým spôsobom, ako vypláca dôchodok – buď na bankový účet, alebo v hotovosti prostredníctvom Slovenskej pošty.“

Maximálna suma vianočného príspevku pritom stúpne zo 75 eur na 87,26 eura. „Maximálnu sumu vianočného príspevku dostanú tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Penzistom, ktorých dôchodok je v sume od 198,20 do 494,40 eura mesačne, bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 33,93 eura,“ vraví Grauzelová.

Na určovanie sumy vianočného príspevku bude podľa schválenej zmeny používaný koeficient 0,18. Sumu vianočného príspevku si môžete vypočítať aj sami pomocou kalkulačky, ktorú Sociálna poisťovňa zverejnila na svojej stránke. „Jej použitie je jednoduché. Dôchodca do nej vpíše sumu dôchodku alebo sumy jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko Vypočítať ihneď zistí, či mu vianočný príspevok za rok 2014 patrí, alebo nepatrí. Ak dôchodcovi vianočný príspevok patrí, kalkulačka mu ukáže výšku vianočného príspevku i jeho prípadné jednorazové zvýšenie,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Ak suma dôchodku alebo úhrnná suma všetkých penzií, na ktoré sa prihliada na účely určenia sumy vianočného príspevku, nepresahuje sumu 396,18 eura mesačne, vianočný príspevok sa v roku 2014 vyplatí v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie, ktorého suma je jednotne 12,74 eura a tento bude vyplatený maximálne v sume 100 eur,“ vraví Grauzelová.

Pri výpočte vianočného príspevku sa bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia.

Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok z cudziny, mali povinnosť do 30. septembra 2014 preukázať Sociálnej poisťovni mesačnú sumu dôchodku vyplateného z cudziny naposledy pred 30. septembrom 2014. Čo však v prípade, že tak neurobili? „Ak by poberateľovi dôchodku, ktorému je vyplácaný aj dôchodok zo zahraničia, bol vyplatený vianočný príspevok v sume, ktorá by nezohľadňovala sumu dôchodku vyplácaného zo zahraničia, a to z dôvodu, že túto skutočnosť poberateľ dôchodku neoznámil, vznikne mu povinnosť neoprávnene vyplatenú sumu vianočného príspevku vrátiť,“ upozorňuje Višváder.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 494,40 eura, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí. Ak má niekto starobný dôchodok v sume 350 eur a pozostalostný dôchodok v sume napríklad 160 eur, vianočný príspevok mu nebude patriť, pretože úhrn súm jeho dôchodkov za mesiac december 2014 bude 510 eur, teda nad hranicou 494,40 eura.

Naposledy sa vianočný príspevok zvyšoval v roku 2013 z pôvodných 66,39 eura na 75 eur, teda zvýšil sa o 8,61 eura. Prvýkrát dostali dôchodcovia s nízkou penziou príspevok v decembri 2006. Výšky príspevkov sa vtedy menili skokom, stanovených bolo niekoľko kategórií dôchodcov podľa výšky penzií v určitom rozpätí. Dochádzalo preto k nespravodli­vostiam, že dôchodca, ktorého penzia presiahla hranicu kategórie len o pár centov, spadol automaticky do vyššej kategórie a na príspevku stratil 4 až 9 eur. Zavedením výpočtu podľa vzorca sa skoky medzi príspevkami odstránili a vianočné príspevky sú tak spravodlivejšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok