Po zvýšení dôchodku môže na penziu siahnuť exekútor

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva zrážky z dôchodku na základe núteného výkonu rozhodnutia viac ako 27–tisíc dôchodcom. Aj dôchodok je totiž príjmom, ktorý podlieha exekúcii.

12.11.2014 06:30
peniaze, financie, zárobok, lákadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Znamená to, že ak pohľadávka nebola uspokojená skôr iným spôsobom, môže súdny exekútor „počkať“ na priznanie dôchodku a následne nariadiť výkon rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky. Sociálna poisťovňa je potom podľa zákona povinná nevyplácať celú sumu dôchodkovej dávky jej poberateľovi a vykonáva z nej zrážky.

Mesačná suma, ktorú môže Sociálna poisťovňa z penzie zraziť, závisí od viacerých faktorov – od sumy životného minima, od výšky dôchodku, počtu vyživovaných osôb, celkovej sumy vymáhanej pohľadávky s príslušenstvom, od toho, či ide o neprednostnú alebo o prednostnú pohľadávku, či od sumy, za ktorú sa dôchodcovi poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb. Dôchodcovi pritom musí zostať tzv. základná suma dôchodku, čo je v súčasnosti 198,09 eura mesačne alebo 83,19 eura, ak je pohľadávkou výživné pre maloleté dieťa.

Ak teda dôchodca momentálne dostáva penziu nižšiu ako životné minimum a z dôvodu nízkej sumy dôchodku neboli u neho vykonávané zrážky, januárovou valorizáciou sa to zmení. „Suma exekučnej zrážky sa zvýši alebo exekučné zrážky sa začnú vykonávať aj dôchodcom, ktorým sa pred 1. 1. 2015 nevykonávali z dôvodu nízkej sumy dôchodku, ak suma zvýšeného dôchodku bude vyššia ako 198,09 eura,“ upozornila Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #valorizácia