Penzie v januári porastú. O zvýšenie žiadať netreba

Viac ako 1,3 milióna dôchodcov dostane v januári vyššie penzie. Valorizovať sa bude opäť pevnou sumou a opäť každý druh dôchodku dostane pridanú inú sumu. V porovnaní s januárom tohto roku však bude nárast nižší. Sociálna poisťovňa plánuje na valorizáciu minúť približne 80 miliónov eur.

11.11.2014 10:43
dôchodca, dôchodok, predčasný, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Sumu, o ktorú sa penzia zvýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. "Rozhodnutia o zvýšení dôchodkov im budú doručené prostredníctvom Slovenskej pošty v priebehu mesiaca január 2015 tak, aby rozhodnutie dostali ešte pred vyplatením zvýšeného dôchodku,“ povedala Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. "Dôchodky vyplácané k 1. januáru 2015 sa v novej sume vyplatia od výplatného termínu za mesiac január 2015. Týka sa to rovnako dôchodkov vyplácaných prostredníctvom Slovenskej pošty, ako aj penzií poukazovaných na účet v banke. Zároveň dôchodcovia dostanú sumu doplatku patriaceho za obdobie od 1. januára 2015 do výplatného termínu v januári 2015.“

Tentoraz sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku za prvý polrok roku 2014. Keďže priemerná mzda sa v prvom polroku zvýšila o 4,4 % a medziročný rast spotrebiteľských cien dosiahol nulu, pevná suma sa teda odvíja od percenta 1,32 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2014.

„Každý starobný dôchodca dostane pridaných 5,20 eura, predčasný 5,30 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 3,40 eura, siroty dostanú 1,80 eura. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 4,60 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 2,70 eura,“ vraví Putecová.

Ak však penzista poberá dva dôchodky, zvyšuje sa každý z vyplácaných dôchodkov o pevne určenú sumu zvýšenia dôchodku stanovenú opatrením rezortu práce, ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento zvýšenia úrazovej renty v roku 2015. "Dôchodky, ktoré sa z dôvodu súbehu vyplácajú v sume jednej polovice, sa zvýšia o osobitne určenú sumu uvedeným opatrením, pričom táto suma zvýšenia nie je určená ako jedna polovica zo sumy zvýšenia dôchodku nevyplácaného v súbehu. Suma zvýšenia dôchodku, ktorý je v súbehu s iným dôchodkom vyplácaný v plnej sume, bude rovnaká ako pri dôchodkoch, ktoré nie sú vyplácané v súbehu,“ vysvetlila.

Ak teda starobný dôchodca poberá penziu v sume 412,50 eura a vdovecký dôchodok v sume 132,20 eura, spolu dostáva 544,70 eura. Od 1. 1. 2015 sa jeho starobný dôchodok zvýši o 5,20 eura na 417,70 a vdovecký o 1,50 na sumu 133,70 eura, spolu teda dostane 551,40 eura.

Inú pevnú sumu dostanú aj tí penzisti, ktorí dostávajú dôchodok aj z cudziny. Prečo? Zvýšenie dôchodkov v roku 2015 sa netýka dôchodkov, ktoré sú vyplácané z iných štátov, keďže nejde o dôchodky priznané a vyplácané podľa právnych predpisov Slovenska. "Dôchodky vyplácané zo sociálneho poistenia Slovenskej republiky, ktorých suma bola určená s prihliadnutím na doby poistenia získané v cudzine, sa v závislosti od druhu dôchodku zvýšia o pomernú časť pevnej sumy zvýšenia, ktorá zodpovedá pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok podľa právnych predpisov Slovenska,“ vysvetlila Putecová. Napríklad dôchodca odpracoval 10 rokov na Slovensku a 20 rokov v Českej republike. Jeho predčasný dôchodok je vyplácaný v sume 412,50 eura. Pri januárovej valorizácii mu Sociálna poisťovňa zvýši penziu o 1,80 eura (5,30 × 1/3) eura, spolu teda bude dostávať 414,30 eura.

Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien, čím sa aspoň čiastočne zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia