Penzie z druhého piliera sa môžu skomplikovať

Vyplácanie prvých súkromných dôchodkov z druhého piliera sa môže skomplikovať. Sociálna poisťovňa totiž ešte stále súťaží o systém zabezpečujúci výber najvýhodnejšieho dôchodku. Penzisti by pritom prvé žiadosti o súkromné dôchodky mali začať do systému posielať už v januári 2015.

03.11.2014 20:00 , aktualizované: 04.11.2014 07:00
sociálna poisťovňa, druhý pilier Foto: ,
Sociálna poisťovňa necelé dva mesiace pred podávaním prvých žiadostí o súkromné penzie ešte stále súťaží o systém zabezpečujúci výber najvýhodnejšieho dôchodku.
debata (31)

Sociálna poisťovňa má tak necelé dva mesiace na to, aby stihla plne sfunkčniť Centrálny informačný ponukový systém (CIPS) zabezpečujúci výber najvýhodnejšieho dôchodku z 2. piliera.

„Zákazka Implementácia Centrálneho elektronického systému podporujúceho elektronickú komunikáciu Sociálnej poisťovne s klientmi a spolupracujúcimi inštitúciami, jeho údržba, rozvoj a integrácia v rámci prevádzkovaného informačného systému Sociálnej poisťovne bola vyhlásená vo Vestníku verejného obstarávania 10. 7. 2014. Súťaž naďalej prebieha,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Čaká sa na ponukový systém

V roku 2015 začne kombinované penzie z prvého aj druhého piliera poberať prvých 3-tisíc ľudí. Najvýhodnejší dôchodok z druhého piliera majú ľudia získať zadaním nasporenej sumy do Centrálneho informačného ponukového systému Sociálnej poisťovne. Následne im na ich email prídu od všetkých poisťovní konkrétne ponuky súkromných dôchodkov. „Ľudia tak získajú možnosť jednoduchého výberu pre nich najvýhodnejšieho dôchodku,“ povedal ešte pri predstavení zákona o vyplácaní dôchodkov z druhého piliera štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Sociálna poisťovňa tvrdí, že spustenie systému stihne aj napriek stále prebiehajúcej súťaži na jeho zhotovenie. „Sociálna poisťovňa robí všetko pre to, aby bol systém spustený, Sociálna poisťovňa zabezpečí potrebný rozsah elektronickej komunikácie s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami a životnými poisťovňami,“ ubezpečil Višváder. Poisťovňa tak plánuje zabezpečiť vlastnými silami tú najnutnejšiu komunikáciu potrebnú pre vyplácanie súkromných dôchodkov. „Napríklad pripravená je základná informačná stránka pre sporiteľov (bude súčasťou webového portálu Sociálnej poisťovne pozn. red.). Ukončené sú analýzy pre realizáciu komunikačných rozhraní a prebieha ich implementácia. Rovnako prebieha implementácia modulu: Žiadosť o dôchodok z 2. piliera,“ priblížil Višváder.

Dôchodkové správcovské spoločnosti ubezpečujú, že ony sú pripravené na poskytnutie údajov potrebných na vyplácanie súkromných penzií a hodnotiť pripravenosť štátu nie je ich úlohou. „To, či systém bude fungovať od začiatku roka 2015, je vecou Sociálnej poisťovne. Na nás to určite nestroskotá,“ povedal Viktor Kouřil, podpredseda VÚB Generali Slovensko. Ten zároveň potvrdil uskutočnenie prvých stretnutí zameraných na vyplácanie dôchodkov z 2. piliera medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami a Sociálnou poisťovňou.

Rozdiely najmä pri dedení

Pracujúci ľudia nachádzajúci sa v 2. pilieri rozdelili platenie dôchodkových odvodov medzi prvý štátny a druhý súkromný dôchodkový pilier. V súčasnosti je pomer odvodov 14 ku 4 v prospech štátneho – prvého piliera.

Kým z peňazí odvádzaných štátu sa vyplácajú súčasné dôchodky, tak financie putujúce do druhého piliera sú investované na súkromnom účte v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Po odchode do penzie tak ľudia nachádzajúci sa v 2. pilieri budú poberať kombinované penzie od štátu a súkromnej poisťovne. Peniaze investované v dôchodkovej správcovskej spoločnosti slúžia po odchode do penzie na kúpu súkromnej časti dôchodku. Pri súkromných dôchodkoch bude existovať veľa možností, ľudia si budú totiž môcť vybrať medzi penziou zhodnocovanou o infláciu a nevalorizovaným dôchodkom.

Kúpa doživotného súkromného dôchodku výrazne mení aj spôsob dedenia peňazí v prípade smrti penzistu. Kým peniaze uložené v dôchodkovej správcovskej spoločnosti sú v prípade smrti budúceho penzistu všetky do posledného eura vyplatené dedičom, tak doživotne kúpený dôchodok od súkromnej poisťovne zabezpečuje dedenie len počas prvých siedmich rokov poberania penzie. Systém funguje tak, že ak dôchodca zomrie napríklad dva roky po nástupe do penzie tak dediči dostanú vyplatené len všetky penzie za zvyšných päť rokov. V prípade smrti po siedmich rokoch poberania dôchodku dediči nezískajú z druhého piliera žiadne peniaze. Z tohto dôvodu je zaujímavou možnosťou ponechanie peňazí v dôchodkovej správcovskej spoločnosti aj po dosiahnutí dôchodkového veku s tým, že klient si nechá vyplácať len úroky a zvyšné peniaze budú aj naďalej investované. V takomto prípade totiž po smrti majiteľa získajú dediči všetky peniaze uložené v 2. pilieri.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #II. pilier