Z daní si odrátate len výdavky na podnikanie

Každý by chcel platiť zo svojho príjmu čo najnižšie dane a odvody. Kým zamestnanci nemajú na výber a musia zdaniť celý svoj hrubý zárobok, živnostníci si zo svojho príjmu odpočítajú najprv výdavky na podnikanie a daň sa im vypočíta až zo zvyšnej sumy. Preto sa mnohí podnikatelia snažia do daňových výdavkov zahrnúť čo najviac vecí, aby ich daň bola čo najnižšia.

03.11.2014 10:36
kalkulačka, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pre podnikateľov je dôležité to, aby si vynaložené výdavky vedeli v prípade daňovej kontroly obhájiť. A tak veľakrát tvrdia, že na kávovare, ktorý si kúpili do domácnosti, varia v skutočnosti kávu pre svojich klientov, veľký televízor, ktorý im visí v obývačke, slúži na púšťanie prezentácií pre ich obchodných partnerov, či novým fotoaparátom fotia svoje produkty. Takáto argumentácia však môže mať za následok nutnosť dodaniť danú vec či pokutu. Zákon o dani z príjmov hovorí, že z daňového základu si možno odpočítať výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. „Dôležité je, aby výdavky, ktoré si dali do nákladov, súviseli s ich podnikaním. A túto skutočnosť je potrebné v prípade daňovej kontroly preukázať,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Dôležité je to najmä v prípade problematických výdavkov, ako sú napríklad televízor či fotoaparát.

Ministerstvo financií plánovalo spresniť práve takéto výdavky, ktoré môžu okrem podnikateľských aktivít slúžiť aj na súkromné účely. V zákone o dani z príjmov navrhlo, aby si podnikatelia mohli dať do nákladov len 80 percent z takto vynaložených výdavkov. Ak by si napríklad niekto kúpil televízor a nevedel by preukázať, že ho používa len na podnikanie, mohol by si dať do nákladov dať len 80 percent z jeho ceny. Po kritike však chce ministerstvo toto ustanovenie zmeniť a podnikatelia sa budú môcť sami rozhodnúť, akú časť výdavku si dajú do nákladov.

Medzi najčastejšie výdavky, ktoré si živnostníci dávajú do nákladov, patria výdavky na auto. Ušetriť môžu aj v prípade, že na podnikanie používajú svoje súkromné auto. V takom prípade si môžu dať do nákladov spotrebované pohonné hmoty a paušálnu náhradu vo výške 0,183 eura za každý kilometer. Ak napríklad niekto za rok prejde 30-tisíc kilometrov, zníži si svoj daňový základ vďaka paušálnej náhrade o 5 490 eur. Ďalej si dá do nákladov aj výdavky za benzín alebo naftu. Ak si živnostník kúpi auto priamo na podnikanie a zaradí ho do obchodného majetku, môže si do nákladov vo forme odpisov dať celú cenu auta. Okrem toho si dáva do nákladov aj výdavky na pohonné hmoty, poistenie, opravy, servis, čistenie či diaľničnú známku.

Jednoduchou možnosťou, ako ušetriť na daniach, je nakúpiť si stravné lístky. Za každý odpracovaný deň si možno dať do nákladov stravný lístok v hodnote štyroch eur. Keďže tento rok má 248 pracovných dní, môže si dať každý živnostník do nákladov stravné lístky v hodnote 992 eur. Na daniach vďaka tomu ušetrí 188 eur.

Ešte tento rok by sa pritom hodnota stravného lístka, ktorý si možno odpočítať z daňového základu, mala zvýšiť na 4,20 eura. Na budúci rok, ktorý bude mať 250 pracovných dní, si podnikatelia týmto spôsobom budú môcť znížiť svoj daňový základ o 1 050 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #SZČO