Dôchodcovia pracujúci na dohodu majú nárok na vyššiu penziu i ďalšie dávky

Mnohí penzisti si svoj nízky dôchodok zlepšujú prácou. Väčšina z nich pritom pracuje na dohodu. Zamestnávateľ im musí z ich platu strhávať odvody, za čo majú nárok na rôzne výhody.

24.10.2014 09:28
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Každý penzista, ktorý je zamestnaný či už na zmluvu, alebo na dohodu, je povinne dôchodkovo poistený. Za to, že si platí odvody na dôchodkové poistenie, má nárok na zvýšenie svojej penzie. V tomto roku platí, že o zvýšenie dôchodku môže požiadať až vtedy, keď mu zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestane pracovať. Od budúceho roku sa však zmení zákon a pracujúci penzisti budú môcť požiadať o zvýšenie svojej penzie aj bez toho, aby prestali pracovať.

„O zvýšenie starobného dôchodku je podľa platnej legislatívy potrebné písomne požiadať Sociálnu poisťovňu, ústredie. V žiadosti je potrebné predovšetkým uviesť dátum, od ktorého poistenec žiada starobný dôchodok zvýšiť, a obdobie, za ktoré žiada zvýšenie poskytnúť,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Všetkým pracujúcim dôchodcom, ktorí však budú zamestnaní k 31. decembru tohto roku, sa od 1.¤januára zvýši penzia automaticky aj bez toho, aby o to požiadali. Podľa novely zákona o sociálnom poistení, ktorú poslanci schválili minulý týždeň, bude musieť Sociálna poisťovňa o zvýšení dôchodku rozhodnúť do konca marca. Ak však niekto prestane pracovať pred 31. decembrom, toto automatické zvýšenie sa ho nedotkne. A aby mu vzrástol dôchodok, bude musieť podať žiadosť.

O koľko si dôchodcovia vďaka práci prilepšia, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracovali a koľko zarábali. Ak by niekto poberal dôchodok a zároveň by celý rok pracoval, pričom by jeho mzda bola na úrovni priemernej mzdy, jeho penzia by mala vzrásť približne o päť eur. Ak má niekto nižšiu mzdu, aj jeho dôchodok vzrastie menej.

Dôchodok sa však zvýši aj tým dohodárom, ktorých plat je veľmi nízky alebo pracujú krátko. Napríklad ak by penzista pracoval na dohodu tri mesiace, pričom každý mesiac by zarobil sto eur, jeho dôchodok by mal vzrásť o 20 centov. Ak by tento penzista pracoval celý rok za sto eur mesačne, penzia by sa mu mala zvýšiť o 70 centov.

Keďže starobným dôchodcom pracujúcim na dohodu zamestnávateľ okrem dôchodkového poistenia nestrháva žiadne iné odvody, nemôžu dostať ani dávky z ostatných poistení. Ak ochorejú, nemajú nárok na nemocenskú dávku a v prípade, že stratia zamestnanie, nebudú dostávať dávku v nezamestnanosti.

Aj za dôchodcov pracujúcich na dohodu zamestnávateľ musí platiť úrazové a garančné poistenie. Toto poistenie však nestrháva zamestnancom z platu, ale musí ho platiť z vlastných peňazí. „Z tohto úrazového poistenia vzniká jeho zamestnancom, ktorí utrpeli pracovný úraz alebo im bola zistená choroba z povolania, nárok na úrazové dávky, o ktorých rozhoduje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne,“ hovorí Višváder. Garančné poistenie je zase určené pre prípady, ak sa zamestnávateľ dostane do problémov a nemôže zamestnancom vyplatiť mzdu. Svoje nároky si môžu títo zamestnanci uplatňovať práve z garančného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia