Pracujúcim penzistom sa v januári zvýšia dôchodky automaticky

Desaťtisícom ľudí, ktorí pracujú popri dôchodku, sa v januári zvýši penzia. A to aj vtedy, ak o zvýšenie dôchodku nepožiadajú a ani nemusia prestať pracovať.

21.10.2014 14:01
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata

V súčasnosti platí, že o zvýšenie dôchodku môže pracujúci penzista požiadať až vtedy, keď mu zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestane pracovať. To znevýhodňuje tých penzistov, ktorí dlhodobo pracujú pre jedného zamestnávateľa. Keďže im dôchodkové poistenie stále trvá, nemôžu požiadať o zvýšenie svojej penzie. Od budúceho roku však táto podmienka v zákone už nebude. „Poistencom, ktorí sú po priznaní starobného dôchodku naďalej dôchodkovo poistení, sa bude suma starobného dôchodku od 1. januára 2015 zvyšovať napriek tomu, že im dôchodkové poistenie nezaniklo,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dôchodcovia, ktorí sú zamestnaní, nebudú musieť v januári o zvýšenie svojej penzie ani žiadať. „Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci v rámci legislatívneho procesu predložil pozmeňovací návrh k zákonu o sociálnom poistení, podľa ktorého by sa mali starobné dôchodky za obdobie dôchodkového poistenia získaného počas poberania starobného dôchodku zvýšiť od 1. januára 2015 automaticky, bez žiadosti, tým poberateľom starobného dôchodku, ktorí budú dôchodkovo poistení k 31. decembru 2014. O ich zvýšení by mala Sociálna poisťovňa rozhodnúť v lehote najneskôr do 31. marca 2015,“ hovorí Višváder. Poslanci parlamentu túto zmenu minulý týždeň už aj schválili.

Automatického zvýšenia penzie sa však dočkajú len tí dôchodcovia, ktorí budú dôchodkovo poistení k poslednému dňu tohto roka. „Ak však poberateľom starobného dôchodku zaniklo dôchodkové poistenie skôr ako 31. decembra 2014, starobný dôchodok sa im bude naďalej zvyšovať podľa právnej úpravy účinnej do 31. decembra 2014 na základe neformálnej písomnej žiadosti, a to najskôr odo dňa nasledujúceho po zániku dôchodkového poistenia,“ povedal Višváder.

Dôchodky sa pracujúcim penzistom zvýšia automaticky len raz. Ak budú pracovať aj naďalej, budú musieť o zvýšenie znovu žiadať. Zákon pritom umožňuje požiadať o zvýšenie dôchodku len raz počas kalendárneho roku. Komu sa dôchodok zvýši v januári budúceho roku, bude môcť o jeho prepočítanie znovu požiadať až v roku 2016.

O koľko sa pracujúcemu dôchodcovi zvýši penzia, závisí od jeho vymeriavacieho základu, teda od mzdy, a od toho, ako dlho pracoval. Čím dlhšie niekto pracuje a čím viac zarába, tým by mu mal aj dôchodok vzrásť výraznejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia