Dávky od štátu aspoň čiastočne zlepšujú život penzistov

Dávky, ktoré môžu dôchodcovia dostať z rozpočtu štátu, alebo tie, na ktoré prispievali zo svojich platov, sú: penzie, limity na lieky, vianočný príspevok, pomoc v núdzi či dotácia na dovolenku.

06.10.2014 10:38
dôchodok, dôchodca, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Už v decembri vyplatí Sociálna poisťovňa viac ako miliónu penzistov vianočný príspevok. Jeho maximálna suma sa aj tento rok zvyšuje. Namiesto vlaňajších 75 eur dostanú tentoraz 87,26 eura. „Maximálnu sumu dostanú tí penzisti, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Poberateľom dôchodku v sume od 198,20 do 494,40 eura mesačne bude patriť príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 33,93 eura,“ hovorí Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia, sekcie dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo ich úhrn nepresiahne sumu 494,40 eura, čo predstavuje 60 percent priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok.

Tentoraz to však nie je jediná zmena, ktorá sa týka tejto dávky. Viac ako 785-tisíc penzistov dostane aj jednorazové zvýšenie vianočného príspevku. „Ak suma dôchodku alebo úhrnná suma všetkých dôchodkov nepresahuje sumu 396,18 eura mesačne, príspevok sa vyplatí v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie, ktorého suma je jednotne 12,74 eura,“ povedala Grauzelová.

Všetci dôchodcovia dostanú v januári aj rozhodnutie o zvýšení penzií vďaka pravidelnej valorizácii. Dôchodky sa opäť zvýšia o pevnú sumu. Starobní dôchodcovia dostanú pridané 5,20 eura, predčasní 5,30. Ak je človek invalidný a má zníženú schopnosť pracovať o viac ako 70 %, dostane 4,60 eura, ak má zníženú schopnosť pracovať do 70 %, jeho penzia sa zvýši o 2,70 eura. Vdovy a vdovci dostanú 3,40 a siroty 1,80 eura.

„O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získaného v cudzine. Vtedy sa dôchodok zvýši o pomernú časť príslušnej pevnej sumy zvýšenia zodpovedajúcu pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok podľa právnych predpisov Slovenskej republiky,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa zvýši dôchodky automaticky bez žiadosti poberateľa dôchodku. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2015. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2015 do posledného dňa pred výplatným termínom za mesiac január 2015.

Ak vás vybavovanie dôchodku ešte len čaká, musíte sa pripraviť na to, že z vašej súčasnej mzdy budete v penzii dostávať ani nie polovicu. Ak teda zarábate 400 eur, vaša budúca penzia bude približne na úrovni 200 eur. Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu penzistovi dávku nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce. Momentálne je suma, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, 198,09 eura.

Základná dávka v núdzi sa vypláca v sume 61,60 eura mesačne, ak ide o jednotlivca, v prípade dvojice je to 107,10. K nej patrí ešte ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

Ak je penzista držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môže úrad práce požiadať o niektorý zo štrnástich príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia a pomáha im aj ochranný limit na doplatky za lieky, pričom ten je stanovený na 45 eur za štvrťrok. Využiť môžu aj päťdesiateurovú zľavu na dovolenku. Tú už štandardne zabezpečuje Sorea, Jednota dôchodcov na Slovensku a po novom aj Zväz potravinárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok #dávky pre dôchodcov