Kto sa zamestná, môže dostať vyšší dôchodok

Predčasní penzisti nemôžu byť súčasne povinne dôchodkovo poistení a poberať penziu. V prípade, že sa niekto zamestná na zmluvu alebo na dohodu, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu dôchodku.

17.09.2014 10:11
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vďaka tomu, že si penzista platí odvody na dôchodkové poistenie, môže po zániku tohto poistenia požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Robí sa tak neformálnou žiadosťou, ktorá musí obsahovať identifikačné údaje dôchodcu, že žiada o zvýšenie dôchodku a odkedy ho chce zvýšiť. Žiadosť je potrebné zaslať na adresu ústredia Sociálnej poisťovne.

O koľko vzrastie dôchodok, závisí predovšetkým od toho, koľko daný penzista zarábal a ako dlho pracoval. Čím má niekto vyšší príjem, tým viac peňazí by mu mala Sociálna poisťovňa pridať. Z príjmu sa vyráta osobný mzdový bod, ktorý sa vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Ak by niekto v tomto roku celkovo mal príjem na úrovni priemernej ročnej mzdy spred dvoch rokov, teda 9 660 eur, získal by osobný mzdový bod na úrovni 1. Kto zarába menej, získa nižší mzdový bod. Aktuálna dôchodková hodnota je v tomto roku vo výške 10,2524 eura. To znamená, že ak by niekto zarobil za rok 9 660 eur, dôchodok by mu mal vzrásť o 10,2524 eura. Ak niekto zarobí polovicu, dostane polovičnú sumu.

Okrem toho majú predčasní penzisti nárok aj na ďalšie zvýšenie dôchodku. Za každých začatých 30 dní, počas ktorých boli zamestnaní, a preto nepoberali dôchodok, sa im vypočítaná penzia zvýši o pol percenta. Ak by niekto pracoval rok a počas celého roka nepoberal penziu, jeho dôchodok by sa mal zvýšiť o 6,5 percenta. Napríklad namiesto 400 eur by dostával 424 eur. Týmto spôsobom štát kompenzuje pracujúcim predčasným penzistom to, že pri výpočte predčasného dôchodku sa im vypočítaná suma znížila o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré im chýbali do dosiahnutia dôchodkového veku. O toto polpercentné zvýšenie však môžu predčasní penzisti požiadať až po tom, čo dosiahnu dôchodkový vek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia