Ako si môžu privyrobiť predčasní penzisti? Na dohodu ani na zmluvu to nejde

Predčasný dôchodok alebo plat. Predčasní penzisti sa už dlhšie musia rozhodovať medzi týmito dvomi možnosťami. Ak sa zamestnajú, či už na zmluvu, alebo na dohodu, Sociálna poisťovňa im automaticky zastaví výplatu predčasného dôchodku. A to bez ohľadu na to, koľko zarobia.

16.09.2014 10:08
pracujúci, dôchodca, hobby, majster Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Zákon síce predčasným penzistom nezakazuje, aby sa zamestnali, ale len čo im vznikne povinné dôchodkové poistenie, prestane im chodiť penzia.

Predčasní penzisti tak môžu mať len taký príjem, z ktorého im povinné dôchodkové poistenie nevznikne. Môžu tak využiť napríklad to, že živnostníci sú prvý rok podnikania oslobodení od platenia sociálnych odvodov. „Vo všeobecnosti povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby vzniká od 1. júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou bol vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu,“ vraví Višváder.

Ak si niekto v tomto roku založí živnosť, nebude musieť až do konca júna budúceho roku platiť odvody do Sociálnej poisťovne. A po tomto termíne bude odvody platiť len za predpokladu, že jeho hrubý príjem v tomto roku presiahne 4 944 eur. Ak niekto zarobí menej, nebude musieť ani ďalší rok platiť odvody, to znamená, že bude môcť aj naďalej dostávať predčasný dôchodok.

Predčasní penzisti si môžu privyrobiť aj prenájmom nehnuteľnosti. Keďže z prenájmu sa neplatia odvody, môžu bez obmedzení dostávať dôchodok i príjem z prenájmu. Nie je pritom vôbec rozhodujúce, koľko penzista na prenájme zarobí. O predčasný dôchodok neprídu ani tí ľudia, ktorí majú príležitostný príjem. Za ten sa považuje napríklad príjem z predaja auta či z príležitostnej poľnohospodárskej výroby. „Ide predovšetkým o príjmy, ktoré plynú fyzickej osobe bez zmluvne dohodnutých podmienok, t. j. bez zmluvne dohodnutej povinnosti, ktorú by jej určila alebo prikázala iná osoba,“ vysvetľuje hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Zákaz poberať súčasne plat a dôchodok platí pre predčasných penzistov len dovtedy, kým nedovŕšia dôchodkový vek. Potom sa už považujú za riadnych starobných dôchodcov, a tí môžu bez akýchkoľvek obmedzení poberať penziu a zároveň byť dôchodkovo poistení, teda pracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia