Lacnejšia dovolenka? So štátnou dotáciou

Dovolenky so štátnou dotáciou môžu penzisti využiť aj tento rok. Organizuje ich Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea aj Zväz potravinárov.

25.08.2014 13:02
peniaze, dôchodok, sporenie, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ju teda dostať tí, čo riadne pracujú. Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, na dotovanom pobyte sa môže zúčastniť.

Na dovolenke so štátnou dotáciou sa môžu zúčastniť aj manželia či partneri aj vtedy, ak je na dôchodku len jeden z nich. Dôchodca zaplatí zníženú cenu a druhý z manželov bude musieť zaplatiť plnú, nedotovanú. Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých hotelov. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich. Sorea spolu s Jednotou dôchodcov majú systém, vďaka ktorému dokážu odhaliť ľudí, ktorí by sa chceli na pobyte zúčastniť viackrát. V prípade, že by to niekto urobil, musí za pobyt zaplatiť plnú cenu.

Pobyty, ktoré organizuje Jednota dôchodcov, sú už takmer všetky obsadené. Stále ich však ponúka Zväz potravinárov v Penzióne Oravská horáreň v Hruštíne a Sorea.

Penzisti majú na výber celkovo z dvanástich hotelov spoločnosti Sorea, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Najlacnejší pobyt stojí 109 eur, najviac zaplatíte v bratislavskom hoteli Regia – 214 eur. V cene 7-dňového pobytu na 1 osobu je zahrnuté: 6× ubytovanie, 6× raňajky, 5× obed, 6× večera vrátane DPH. Všetky pobyty, ktoré ponúka Sorea, sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno.

Ten, kto chce dovolenkovať s Odborovým zväzom potravinárov, môže tak urobiť v penzióne Oravská horáreň v Hruštíne. Najlacnejší pobyt stojí 96, najdrahší 126 eur. Cena pritom zahŕňa 6× ubytovanie v pohodlných dvojlôžkových izbách, 6× bohaté bufetové raňajky, 6× trojchodová večera, 5× obed výber z ponuky, 100 % zľavu z dopravy na zájazd k Oravskej lesnej železničke – unikátna pamiatka, 100 % zľavu z dopravy na zájazd do poľskej Jablonky a do dedinky Klin, 50 % zľavu z lístka na plavbu loďou po Oravskej priehrade (jún – september). Pobyty sa začínajú v nedeľu večerou a končia sa v sobotu raňajkami.

Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku. Poskytovatelia nevedia zabezpečiť opatrovateľskú službu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov #dotované dovolenky