Mnohé zľavy nedostanú penzisti automaticky. Musia o ne žiadať

Na Slovensku žije už viac ako milión starobných dôchodcov s priemernou penziou necelých štyristo eur. Dôchodky sa im síce každý rok valorizujú, ale suma zvyšovania je každý rok nižšia. Kým vlani sa zvyšovali dôchodky o 11,20 eura, tento rok iba o 8,80. A keďže inflácia je momentálne na nule, vyzerá to tak, že penzie vzrastú od januára len o necelých päť eur.

25.08.2014 10:02
lekáreň, lieky, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Penzisti však musia platiť za služby spojené s bývaním, musia sa stravovať, platiť za lieky. Môžu však využiť aj rôzne zľavy, k informáciám sa však dostávajú ťažko a často ich musia získavať z rôznych zdrojov. Starší ľudia sa tak často cítia osamotení a odsunutí na okraj spoločnosti.

Môžu pritom využiť napríklad úľavy na daniach. Po túto informáciu však musia ísť na miestny či mestský úrad, prečítať si ju na internete vo všeobecne záväznom nariadení alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Ak ich daná obec či mesto poskytuje, musíte si podať žiadosť, nie sú totiž automatické.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba poslať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady – Formulár: Zmena sadzby úhrady, potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o dôchodkovej dávke, čestné vyhlásenie, rodné číslo. Nárok na zníženú sadzbu potom vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať, aby potom pre vás senior konto nebolo nevýhodnejšie ako klasické konto.

Pri vstupoch do múzeí či divadiel či pri návšteve výstav sa dá ušetriť až polovica vstupného. Seniori majú zvyčajne zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Ušetriť sa dá aj pri vstupoch do múzeí, divadiel či pri návšteve výstav. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne. Niektoré obce zas poskytujú dôchodcom stravné na jedno teplé jedlo denne za zvýhodnenú cenu. Každá obec si nastavuje podmienky zľavy podľa seba, preto sa treba na ne pýtať na obecnom úrade.

Štát prispieva dôchodcom už niekoľko rokov aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak nižšia o 50 eur. Pobyty organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea a Odborový zväz potravinárov. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. „Podmienkou účasti na rekreácii je výmer o starobnom alebo výsluhovom dôchodku. Na pobyte s dotáciou rezortu práce sa môže nepracujúci senior zúčastniť v kalendárnom roku iba raz. Táto skutočnosť je prísne kontrolovaná s poskytovateľom takýchto pobytov podpísaním čestného vyhlásenia,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. Upozornil však, že na poskytnutie pobytu s dotáciou nie je právny nárok.

„Účastník rekreácie, ktorý už tento rok využil prostriedky štátnej účelovej dotácie, si môže u nás zakúpiť iný cenovo zvýhodnený pobyt pre seniorov od 55 rokov,“ informovala obchodná riaditeľka spoločnosti Sorea Beáta Töröková.

Penzistov sa týkajú aj limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa však dôchodcov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR, teda momentálne viac ako 402,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov