Vyššiu penziu dostanete, aj keď budete naďalej pracovať

Od januára budú môcť tisíce penzistov požiadať o vyšší dôchodok. Vďaka zmene zákona totiž už nebudú musieť čakať, až kým prestanú pracovať.

22.08.2014 10:36
pracujúci dôchodca, remeselník, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Dnes platí, že dôchodca môže žiadať o prepočítanie penzie až po tom, čo mu zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestane pracovať. Novela zákona o sociálnom poistení túto prax od 1. januára budúceho roku zmení. „Poistenci, ktorí sú po priznaní starobného dôchodku naďalej dôchodkovo poistení, môžu podľa tohto zákona po 31. decembri 2014 požiadať o zvýšenie sumy starobného dôchodku bez ohľadu na to, či im povinné dôchodkové poistenie zaniklo, alebo naďalej trvá,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Táto zmena pomôže predovšetkým dôchodcom, ktorí majú trvalé zamestnanie a neplánujú zatiaľ prestať pracovať. V súčasnosti takýto penzista nemôže vôbec dostať vyšší dôchodok, pretože je stále dôchodkovo poistený. Ak by chcel vyšší dôchodok, musel by sa so svojím zamestnávateľom dohodnúť na ukončení pracovného pomeru a následne na jeho obnovení. Pre zamestnávateľa by to však bola komplikácia, pretože by to preňho znamenalo záťaž s prihlasovaním a odhlasovaním zamestnanca.

Naďalej však Sociálna poisťovňa nebude zvyšovať dôchodky automaticky, ale len tým dôchodcom, ktorí o to požiadajú. „O zvýšenie starobného dôchodku je podľa platnej legislatívy potrebné písomne požiadať Sociálnu poisťovňu, ústredie. V žiadosti je potrebné predovšetkým uviesť dátum, od ktorého poistenec žiada starobný dôchodok zvýšiť, a obdobie, za ktoré žiada zvýšenie poskytnúť,“ povedal Višváder.

O koľko peňazí sa penzistom zvýši dôchodok, závisí predovšetkým od toho, aký bol ich príjem po dosiahnutí dôchodkového veku a ako dlho pracovali. Čím viac niekto zarobí a čím dlhšie pracuje, tým by mal byť nárast dôchodku vyšší. Ak niekto popri poberaní dôchodku pracuje jeden rok a jeho príjem je na úrovni priemernej mzdy, mal by sa mu dôchodok zvýšiť približne o päť eur. Penzistom, ktorí pracovali viacero rokov, pričom doteraz nemohli o zvýšenie penzie požiadať, môže dôchodok vzrásť ešte výraznejšie.

Aj naďalej bude platiť, že o zvýšenie dôchodku bude možné žiadať len raz počas kalendárneho roka. Ak niekto podá žiadosť v januári, bude môcť o prepočítanie penzie znovu požiadať najskôr až ďalší rok v januári.

O zvýšenie penzie pritom môžu žiadať nielen ľudia, ktorí pracujú na zmluvu, ale aj dohodári. Sociálna poisťovňa však v ich prípade bude posudzovať až príjem od roku 2013. Do konca roku 2012 sa totiž z práce na dohodu neplatili žiadne odvody, preto penzisti pracujúci na dohodu nemohli získať vďaka tejto práci vyšší dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia