Mám nárok na dva dôchodky?

Otázky a odpovede o starobnom dôchodku.

06.08.2014 06:30
Sociálna poisťovňa, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval som 28 rokov na Slovensku a 14 rokov v zahraničí. Mám nárok na dva dôchodky?

Ak poistenec dovŕšil dôchodkový vek a bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, má nárok na starobný dôchodok zo SR. Ak má poistenec bydlisko na území SR a pracoval aj v niektorom zo štátov, ktoré sú zmluvnou stranou dohody o Európskom hospodárskom priestore, alebo vo Švajčiarskej konfederácii, alebo v štáte, s ktorým má Sociálna poisťovňa uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení, môže požiadať aj o dôchodok z tohto štátu priamo v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta svojho trvalého pobytu. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodne o starobnom dôchodku zo SR a súčasne uplatní za poistenca nárok na dôchodok zo zahraničia. Zahraničný nositeľ sociálneho poistenia následne rozhodne o priznaní alebo zamietnutí starobného dôchodku písomným rozhodnutím, (napr. z dôvodu nesplnenia vekovej podmienky v príslušnom štáte).

Narodila som sa 15. novembra 1953, som bezdetná. V zamestnaní som odpracovala doteraz 34 rokov. Z toho 27 rokov v zamestnaní zaradenom do II.¤pracovnej kategórie. Mám nárok na zníženie dôchodkového veku?

Zákon o sociálnom poistení garantuje zachovanie nárokov vyplývajúcich zo zaradenia zamestnania do zvýhodnenej pracovnej kategórie do 31. decembra 2023. Podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov mal poistenec nárok na zníženie dôchodkového veku, iba ak bol zamestnaný v potrebnom rozsahu v zamestnaní zaradenom do I.¤pracovnej kategórie. Keďže ste boli zamestnaná v zamestnaní zaradenom do II.¤pracovnej kategórie, nárok na zníženie dôchodkového veku vám nevznikol. Znamená to, že dôchodkový vek dosiahnete dovŕšením 62 rokov veku.

Narodila som sa 16. 1. 1961, vychovala som tri deti a v zamestnaní som doteraz odpracovala 30 rokov. Kedy mi vznikne nárok na starobný dôchodok?

Nárok na starobný dôchodok vznikne poistencovi, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Podľa súčasných platných právnych predpisov dovŕšite dôchodkový vek 16. 1. 2023. Dôchodkový vek je možné zistiť aj pomocou kalkulačky na výpočet dôchodkového veku, ktorú nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk/…hodku/15075s?

Dôchodkový vek dovŕšim 24. 10. 2014. Budem však naďalej pracovať do 31. 12. 2014 a o starobný dôchodok požiadam od 1. 1. 2015. Bude mi do rozhodujúceho obdobia zahrnutý aj rok 2014?

Rozhodujúce obdobie na zistenie priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sú kalendárne roky pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok s výnimkou kalendárnych rokov pred 1. 1. 1984. Keďže podmienky nároku na starobný dôchodok splníte 24. 10. 2014, rozhodujúcim obdobím na zistenie POMB sú kalendárne roky 1984 až 2013 aj v prípade, že o dôchodok požiadate až od 1. 1. 2015. Obdobie dôchodkového poistenia (zamestnanie a ďalšie započítateľné doby) vám bude zhodnotené od ukončenia povinnej školskej dochádzky do 23. 10. 2014. Obdobie od 24. 10. 2014 do 31. 12. 2014 sa bude hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku aj s osobným mzdovým bodom za toto obdobie, v ktorom sa zohľadní vymeriavací základ, ktorý ste dosiahli v tomto období.

Dôchodkový vek som dovŕšil 28. 12. 2012. O starobný dôchodok som nepožiadal a naďalej pracujem. Dňa 31. 12. 2014 ukončím zamestnanie a chcem požiadať o starobný dôchodok. Môžem o tento dôchodok požiadať spätne? Ak áno, odkedy?

Dávka sa prizná odo dňa, od ktorého dávka patrí, najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dávku. Vzhľadom na to máte možnosť o starobný dôchodok požiadať odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, t. j. od 28. 12. 2012.

Som poberateľ invalidného dôchodku. Dňa 15. októbra 2014 dovŕšim dôchodkový vek. Môžem požiadať o starobný dôchodok?

Poberateľ invalidného dôchodku môže odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou vyplácaného invalidného dôchodku. Vypláca sa dôchodok, ktorého suma je vyššia. Nárok na nižší dôchodok zaniká. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov sa vypláca dôchodok, ktorý si poistenec zvolil.

Som poberateľka vdovského dôchodku. V tomto roku dovŕšim dôchodkový vek. Keď požiadam o starobný dôchodok, v akej sume sa mi bude vyplácať starobný dôchodok a v akej vdovský dôchodok?

Sociálna poisťovňa určí sumu starobného dôchodku. Porovná ju so sumou vyplácaného vdovského dôchodku. Vyšší z dôchodkov sa vypláca v plnej sume a nižší sa vypláca v sume jednej polovice. Pri rovnakej sume starobného dôchodku a vdovského dôchodku sa v sume jednej polovice vypláca vdovský dôchodok.

V roku 2014 dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval som 24 rokov na Slovensku a 16 rokov vo Veľkej Británii. V novembri 2012 som sa vrátil späť na Slovensko. Budem mať nárok na starobný dôchodok zo Slovenskej republiky aj z Veľkej Británie?

Ak poistenec dovŕšil dôchodkový vek a bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, má nárok na starobný dôchodok zo Slovenska. Ak máte bydlisko na území Slovenska a pracovali ste aj v niektorom z členských štátov Európskej únie alebo v štáte, s ktorým máme uzatvorenú zmluvu o sociálnom poistení, môžete požiadať aj o zahraničný dôchodok v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodne o dôchodku zo Slovenska a súčasne uplatní za poistenca nárok na dôchodok zo zahraničia (vo vašom prípade z Veľkej Británie). Zahraničný nositeľ sociálneho poistenia následne rozhodne o priznaní alebo zamietnutí starobného dôchodku písomným rozhodnutím, prípadne o odklade nároku na starobný dôchodok z dôvodu nesplnenia vekovej podmienky v príslušnom štáte.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #otázky čitateľov