Môžem sirotský dôchodok poberať aj po uzavretí manželstva?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

31.07.2014 13:30
svadba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžem sirotský dôchodok poberať aj po uzavretí manželstva či narodení dieťaťa?

Mnoho študentov sa domnieva, že uzavretím manželstva alebo narodením dieťaťa im zaniká nárok na sirotský dôchodok. Nie je to však tak. Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ, pričom podľa zákona nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky a po jej skončení aj tá sirota, ktorá sa sústavne pripravuje na povolanie, najdlhšie však do dovŕšenia 26 rokov veku. Znamená to, že študentovi v prípade uzavretia manželstva alebo narodenia dieťaťa nezaniká nárok na sirotský dôchodok a jeho výplatu. Nárok na výplatu by mu zanikol v prípade prerušenia, zanechania alebo ukončenia štúdia. Po opätovnom nástupe na štúdium môže študent požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. Nárok na sirotský dôchodok zaniká vždy dovŕšením 26 rokov veku dieťaťa.

Ako súvisí vdovský dôchodok so skončením štúdia dieťaťa?

Skončením štúdia prestáva byť dieťa nezaopatreným dieťaťom na dôchodkové účely. Takému dieťaťu zaniká nárok na výplatu sirotského dôchodku. Súčasne však môže zaniknúť aj nárok na výplatu vdovského dôchodku matke dieťaťa, pretože už nespĺňa podmienku starostlivosti o nezaopatrené dieťa. Napríklad, študent skončil vysokoškolské štúdium prvého stupňa záverečnou skúškou dňa 25. júna 2014. Sociálna poisťovňa od júla 2014 zastaví výplatu sirotského aj vdovského dôchodku, o čom vydá písomné rozhodnutie. Ak dieťa od septembra 2014 bude pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu druhého stupňa, po zápise na štúdium môže dieťa požiadať Sociálnu poisťovňu o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku a vdova o uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku. K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie o štúdiu. Sociálna poisťovňa následne uvoľní výplatu sirotského aj vdovského dôchodku spätne aj za prázdninové mesiace. Potvrdenie o prijatí na štúdium nie je dostatočným dokladom na uvoľnenie výplaty dôchodku. Ak dieťa už študovať nebude, vdove môže vzniknúť opätovne nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak splní niektorú z ďalších podmienok: je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %; dovŕšila vek 52 rokov a vychovala 2 deti; dovŕšila dôchodkový vek. O uvoľnenie výplaty vdovského dôchodku je potrebné požiadať písomne. Tieto podmienky platia aj pre nárok vdovca na výplatu vdoveckého dôchodku po manželke.

Som poberateľom predčasného starobného dôchodku, v októbri dovŕšim dôchodkový vek. Manželka mi zomrela v roku 1994, poberala invalidný dôchodok. Po jej smrti som sa staral o jedno nezaopatrené dieťa, dve deti boli už dospelé. Nové manželstvo som neuzavrel. Mám nárok na vdovecký dôchodok po mojej zomretej manželke?

Podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení účinného do 31. 12. 2003 vdovec mal nárok na vdovecký dôchodok po manželke, ak sa staral aspoň o jedno nezaopatrené dieťa. Ak podmienka nezaopatrenosti dieťaťa zanikla, vdovecký dôchodok bol odňatý. Podľa novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení účinnej od 1. 8. 2006 vdovec, ktorého manželka zomrela pred 1. 1. 2004, nárok na vdovecký dôchodok mu zanikol pred 1. 8. 2006 a ku dňu smrti manželky, najneskôr do uplynutia troch rokov od smrti manželky, dovŕšil dôchodkový vek alebo bol uznaný invalidným a táto invalidita trvá aj po 31. 7. 2006 z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, má nárok na vdovecký dôchodok po manželke, ktorá ku dňu smrti bola poberateľkou (pomerného) starobného dôchodku, (čiastočného) invalidného alebo dôchodku za výsluhu rokov; ku dňu smrti splnila podmienky nároku na (pomerný) starobný dôchodok alebo získala dobu zamestnania na nárok na invalidný dôchodok alebo dôchodok za výsluhu rokov; zomrela v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Pretože do troch rokov od smrti manželky ste nedovŕšili dôchodkový vek, ani ste neboli uznaný invalidným, nemáte nárok na vdovecký dôchodok.

Som vdovec a poberám vdovecký dôchodok. Ak budem so svojou súčasnou partnerkou žiť ako druh a družka, zanikne mi nárok na vdovecký dôchodok?

Nárok na vdovecký dôchodok zaniká uzatvorením manželstva alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdovec úmyselným trestným činom spôsobil smrť manželky. Ak so svojou družkou neuzatvoríte manželstvo, nárok na vdovecký dôchodok vám nezanikne.

Kto má nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom?

Nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom prechádza postupne na manžela, manželku, deti a rodičov. Nevyplatený dôchodok po zomretom nie je predmetom dedičstva. Predmetom dedičstva sa stáva až keď niet týchto osôb. Nárok naň si môže uplatniť manžel, manželka pri žiadosti o vdovecký či vdovský dôchodok. Deti si uplatňujú nárok čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú buď jediným dieťaťom zomretého alebo, pri viacerých deťoch – sú si vedomí, že nevyplatený dôchodok je spoločným nárokom všetkých detí zomretého.

Rodičia si tento nárok po zomretom dieťati uplatňujú rovnako čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú otcom, matkou a jediným priamym dedičom zomretého dieťaťa. V čestnom vyhlásení musí byť tiež uvedené, že žiadateľ si je vedomý právnych následkov uvedenia nesprávnych údajov.

Má pozostalostná penzia strop? Ak áno, aký?

Ak niekomu vznikne nárok na výplatu viacerých pozostalostných dôchodkov po tom istom poistencovi (napríklad nárok na vdovský a viac sirotských dôchodkov), platí, že úhrn ich súm nesmie presiahnuť sumu penzie zomretého poistenca, na ktorú mal alebo by mal nárok. Ak je ich suma vyššia, ako bola penzia zomretého či zomretej, každý z pozostalostných dôchodkov sa pomerne zníži.

Ak nárok na niektorú z priznaných pozostalostných penzií zanikne alebo opätovne vznikne (teda zmení sa počet osôb, ktoré majú nárok na jej výplatu po tom istom poistencovi), sumy sa opäť pomerne upravia (z dôvodu zániku niektorého z pozostalostných dôchodkov sa zvýšia, z dôvodu opätovného vzniku nároku na výplatu sirotského dôchodku sa znížia).

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sirotský dôchodok