Pozostalostný dôchodok je len percentom z penzie zomretého

Vyrovnať sa so smrťou blízkeho človeka nie je pre nikoho jednoduché. Okrem toho, že pozostalí sa musia vyrovnať s novou životnou situáciou, často musia riešiť aj finančné problémy. Čiastočne ich môže pokryť pozostalostná penzia, o ktorú môže požiadať pozostalý partner. Tú Sociálna poisťovňa vypláca v sume 60 percent starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal alebo by mal nárok zomretý manžel či manželka ku dňu smrti.

30.07.2014 10:15
vdova, vdovecký, smútok, pohreb Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadosť o vdovský či vdovecký dôchodok treba podať písomne a splniť podmienky na jeho priznanie. „Nárok na túto dávku však má len manželka,“ upozorňuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Rozvedenej žene či družke nepatrí. Vdova má nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po roku len vtedy, ak spĺňa niektorú z ďalších podmienok: stará sa o nezaopatrené dieťa alebo je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, alebo dovŕšila zákonom stanovený dôchodkový vek. Od 1. augusta 2006 boli podmienky rozšírené o ďalšie dve možnosti: ak vdova vychovala tri deti alebo ak vychovala dve deti a dovŕšila 52 rokov veku,“ vysvetlil.

Uzavretím manželstva, úmrtím alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela nárok na túto dávku zaniká. „Poberateľ pozostalostného dôchodku, ktorý uzatvorí nové manželstvo, je povinný v lehote do ôsmich dní túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni. Uzatvorenie manželstva treba preukázať originálom alebo úradne overenou fotokópiou sobášneho listu.“

Nárok na vdovecký dôchodok po zomretej manželke sa posudzuje rovnako ako na vdovský dôchodok. Aj podmienky pre jeho trvanie sú totožné s podmienkami, aké musí spĺňať vdova.

Ak má však pozostalá manželka alebo manžel nárok na dva dôchodky, vypláca sa ten nižší len v sume jednej polovice. Ide o takzvaný súbeh nárokov. Ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku a podmienky nároku na výplatu vdovského, vdoveckého alebo sirotského dôchodku, alebo ak sú súčasne splnené podmienky nároku na výplatu vdovského/vdo­veckého dôchodku a sirotského dôchodku, vypláca sa v plnej sume tá dávka, ktorá je vyššia, a z nižšej dôchodkovej dávky sa vypláca jedna polovica.

Ak je napríklad suma starobného dôchodku pozostalej manželky či manžela nižšia ako Sociálnou poisťovňou vypočítaných 60 % pozostalostného dôchodku po zosnulom partnerovi, v plnej výške sa vypláca pozostalostný dôchodok a suma riadnej starobnej penzie sa zníži na polovicu. Ak teda napríklad pozostalá manželka dostáva penziu v sume 300 eur a vdovský dôchodok jej Sociálna poisťovňa vypočíta v sume 320 eur, bude dostávať vdovský dôchodok v plnej výške a jej penziu jej bude Sociálna poisťovňa krátiť o polovicu, teda na sumu 150 eur. Spolu tak bude dostávať 470 eur.

Pokiaľ však zomrie človek, ktorý nedosiahol dôchodkový vek, situácia je zložitejšia. „V takom prípade sa pozostalostný dôchodok vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý človek splnil nárok, teda získal potrebný počet odpracovaných rokov,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok