Invaliditu spôsobuje životný štýl aj sociálna situácia Slovákov

Počet invalidných dôchodcov ustavične narastá, najviac ich je na východe Slovenska. V Prešovskom kraji poberá invalidný dôchodok takmer 37-tisíc ľudí, v Košickom takmer 34-tisíc, kým v Bratislavskom kraji je to len 17,5 tisíca. Istú súvislosť s týmito číslami má aj vyššia nezamestnanosť na východe Slovenska.

29.07.2014 10:41
invalid, invalidný, dôchodok, postihnutý Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Pri porovnaní štatistických údajov miery nezamestnanosti, priemer za I. polrok 2014 na Slovensku bol 13,15 %, ktorá je najvyššia v Prešovskom kraji – 18,51 %, je vzájomný vzťah v priamej úmere s počtom vyplácaných invalidných dôchodkov v tomto kraji, taktiež najnižšia miera nezamestnanosti v Bratislavskom kraji – 6,15 % je v priamej úmere s počtom vyplácaných penzií. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim invalidizáciu je vyššia chorobnosť, životný štýl, sociálna situácia, stav zdravotníctva a podobne,“ približuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako ďalej dodal, najčastejšími chorobami, ktoré sú dôvodom invalidity, sú choroby svalovej, kostrovej sústavy a spojivového tkaniva, nádory, duševné poruchy, choroby obehovej sústavy, choroby žliaz s vnútorným vylučovaním, výživy a premeny látok a choroby nervového systému. „U mužov aj u žien sú ochorenia na prvom mieste rovnaké, ale na druhom mieste u mužov prevládajú ochorenia obehovej sústavy, pričom u žien sú to nádorové ochorenia,“ konštatoval.

Podmienky nároku na invalidný dôchodok upravuje zákon o sociálnom poistení, pričom jednou z podmienok nároku naň je uznanie invalidity, druhou je získanie potrebného počtu odpracovaných rokov. Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. Navyše uznávanie invalidity je výlučne odborno-medicínskou záležitosťou a určujú ju posudkoví lekári sociálneho poistenia.

„Konanie o nároku na invalidný dôchodok sa začína na základe žiadosti poistenca, ktorá sa podáva v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne na predpísanom tlačive. Miestne príslušnou pobočkou Sociálnej poisťovne na podanie žiadosti o invalidný dôchodok je pobočka Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu fyzickej osoby, ktorá žiada o invalidný dôchodok,“ vraví Višváder.

Podkladom na posúdenie invalidity sú lekárske nálezy ošetrujúcich lekárov a špecialistov rôznych medicínskych odborov. Zákon o sociálnom poistení stanovuje presné kritériá posudzovania zdravotného stavu podľa druhu a závažnosti postihnutia jednotlivých orgánov a systémov. Posudkový lekár určuje mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách presne stanovených zákonom. „Posudzovanie zdravotného stavu, ktoré sa vykonáva za osobnej účasti poistenca, je individuálne, miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa určuje podľa rozhodujúceho zdravotného postihnutia,“ upozornil. „Mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť určenú na rozhodujúce zdravotné postihnutie možno zvýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti pracovať. Posudkový lekár teda určí, ktoré zo všetkých zdravotných postihnutí je to najzávažnejšie – rozhodujúce, určí mieru poklesu schopnosti pracovať v percentách. Na ostatné zdravotné postihnutia môže mieru poklesu zvýšiť, najviac však o 10 %, ak ovplyvňujú pokles schopnosti pracovať, ak sú posudkovo významné. Posudkový lekár neurčuje percento danej choroby, ale pokles schopnosti zárobkovej činnosti pri najzávažnejšom invalidizujúcom ochorení,“ konštatoval. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú.

Dané percento miery poklesu schopnosti pracovať je možné zvýšiť v rámci konania o opravnom prostriedku, ak poistenec podá proti rozhodnutiu Sociálnej poisťovne, ústredie, opravný prostriedok práve z dôvodu nespokojnosti s určenou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť alebo aj v rámci určenej kontrolnej lekárskej prehliadky. „Poberateľ invalidného dôchodku môže v prípade zhoršenia zdravotného stavu, čo má dokumentované aj aktuálnymi odbornými nálezmi, požiadať o prehodnotenie zdravotného stavu a zvýšenie sumy invalidného dôchodku. Percento sa môže zmeniť na vyššiu hodnotu, ale pri preukázanom zlepšení zdravotného stavu sa môže aj znížiť,“ dodal Peter Višváder.

Počet invalidných dôchodcov v jednotlivých krajoch Slovenska

Bratislavský kraj 17 564
Trnavský kraj 24 675
Trenčiansky kraj 28 342
Nitriansky kraj 30 595
Žilinský kraj 31 097
Banskobystrický kraj 27 709
Prešovský kraj 36 983
Košický kraj 33 872
Spolu 230 837

Zdroj: Sociálna poisťovňa, k 30. 6. 2014

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok