Druhý pilier od roku 2005 vyplatil dedičom milióny eur

Aj keď výplata prvých penzií z druhého piliera sa začne podľa schváleného zákona až od januára, systém už funguje ako určitá forma životnej poistky. Ak jeden z manželov umrie ešte pred nástupom do penzie, rodina po ňom zdedí všetky peniaze uložené na osobnom účte v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Pozostalým boli za necelých desať rokov fungovania druhého piliera už vyplatené milióny eur.

03.07.2014 12:03
sporenie, dôchodok, dobrovoľné, poistenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Od roku 2005 po dnešok sme 1 600 pozostalým vyplatili približne 8 miliónov eur,“ povedal za DSS VÚB Generali Viktor Kouřil, generálny riaditeľ spoločnosti. Zaplatené finančné prostriedky sa v závislosti od príjmu a doby sporenia pohybujú v stovkách, tisícoch až desaťtisícoch eur. „Najvyššia suma, ktorá bola doteraz vyplatená, je 18 474,36 eura,“ pokračovala Alena Fábryová, manažérka pre dôchodky ING DSS a DDS.

Na domácom trhu celkovo pôsobí šesť dôchodkových správcovských spoločností, ktoré sa 1,5 milióna Slovákom starajú takmer o 6,05 miliardy eur. Ak nie je v zmluve určené, kto zdedí peniaze, v prípade úmrtia sporiteľa má ako prvá na ne nárok manželka, nasledujú deti, rodičia a partner či partnerka žijúci aspoň rok v spoločnej domácnosti.

Zároveň má rodina v prípade smrti jedného z manželov ešte pred nástupom do penzie nárok na štátny vdovský a sirotský dôchodok zo Sociálnej poisťovne. Ak napríklad manžel zomrel tesne pred nástupom do penzie, celý život zarábal menej ako priemernú mzdu, tak jeho manželka dostane po dobu jedného roka každý mesiac od štátu vdovský dôchodok vo výške asi 244 eur za mesiac.

„Možnosť dedenia peňazí bola pre veľa ľudí veľkým lákadlom na vstup do druhého piliera. Aj keď si to ľudia často neuvedomujú, mladý 25-ročný človek má 85-percentnú šancu dožiť sa penzie,“ povedal ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied.

V roku 2015 začne prvých 3-tisíc ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri poberať kombinované dôchodky od štátu a súkromnej poisťovne. Ľudia nachádzajúci sa v druhom pilieri sa musia pripraviť na to, že kým v prípade smrti počas pracovného života zdedia pozostalí všetky peniaze, tak po odchode do penzie sa dedenie vzťahuje len na prvých sedem rokov poberania dôchodku. Ak dôchodca poberajúci súkromný dôchodok vo výške 50 eur mesačne zomrie dva roky po nástupe do penzie tak dediči dostanú vyplatených 3-tisíc eur, čo sú všetky penzie za zvyšných päť rokov. V prípade smrti po siedmich rokoch poberania dôchodku dediči nezískajú z druhého piliera žiadne peniaze.

Ľudia, ktorí sa rozhodli pre vstup do druhého piliera, si každý mesiac posielajú 4 percentá penzijných odvodov na súkromný účet v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Zvyšných 14 percent aj naďalej ostáva v Sociálnej poisťovni a slúži na vyplácanie súčasných dôchodkov. Pôvodne bol pomer odvodov 9 ku 9, ale súčasná vláda zmenila pomer v prospech štátu pre potrebu konsolidácie verejných financií.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier