Na dobrovoľné poistenie treba platiť aspoň 115 eur

Jednou z možností, ako si zvýšiť svoj budúci dôchodok, je platiť si dobrovoľné dôchodkové poistenie. Kto sa rozhodne poistiť sa dobrovoľne, môže si sám zvoliť vymeriavací základ, z ktorého bude platiť odvody. Musí byť však v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom.

27.06.2014 14:14
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Minimálny vymeriavací základ je na úrovni 50 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov. V tomto roku dosahuje 402,50 eura. Kto si zvolí len dobrovoľné dôchodkové poistenie, musí každý mesiac posielať do Sociálnej poisťovne 115,71 eura.

Ak si niekto bude platiť dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu jeden rok, jeho osobný mzdový bod v danom roku sa zvýši o 0,5. To znamená, že jeho budúci dôchodok by sa mal zvýšiť približne o päť eur. V prípade, že by si niekto platil celý tento rok minimálne dobrovoľné odvody, zaplatil by celkovo na dobrovoľnom poistení 1 388,52 eura.

Živnostník, ktorý je povinne dôchodkovo poistený a chce sa poistiť dobrovoľne, by si nemal zvoliť maximálny vymeriavací základ. Platí totiž, že pri výpočte dôchodku sa berie do úvahy celkový vymeriavací základ z povinného aj dobrovoľného poistenia. Ten však nemôže byť vyšší ako maximálny vymeriavací základ. Ak niekto chce, aby mu dôchodok vzrástol čo najvýraznejšie, mal by to urobiť tak, že jeho celkový vymeriavací základ z povinného aj dobrovoľného poistenia sa bude rovnať maximálnemu vymeriavaciemu základu, teda sume 4 025 eur. Ak si živnostník platí povinné minimálne odvody, jeho vymeriavací základ na dobrovoľné poistenie by mal byť 3 622,50 eura. Z tejto sumy by mesačne platil do Sociálnej poisťovne 1 041,46 eura.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľné poistenie #živnostníci