Penzistom štát prispeje na dovolenky

Dovolenky pre penzistov, ktoré štát dotuje päťdesiatimi eurami, môžu využiť penzisti aj tento rok. Zatiaľ ich organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku a Odborový zväz potravinárov, ktorý dotované dovolenky pre nepracujúcich penzistov ponúka po prvý raz.

17.06.2014 09:58
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V tejto oblasti sme v minulých rokoch úzko spolupracovali s hotelovou spoločnosťou Sorea. Zmenami legislatívy bolo však aj nám umožnené uchádzať sa o poskytovanie služieb priamo v našom penzióne Oravská horáreň,“ vraví predsedníčka zväzu Magdaléna Mellenová. „K dispozícii máme celkom 1 140 poukazov na rekondičné pobyty pre dôchodcov, ktorí spĺňajú podmienky na pridelenie štátnej účelovej dotácie.“ Pobyt v najsilnejšej, teda v letnej, sezóne stojí 126 eur.

Na pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Penzisti sa tak môžu s dotáciou rekreovať v kúpeľoch – Nimnica, Dudince a Turčianske Teplice, Číž, Bardejovské Kúpele, Tatranské Zruby, Trenčianske Teplice a kúpele Lúčky. Najlacnejší pobyt môžu dôchodcovia absolvovať už za 70 eur, najdrahší stojí 125 eur.

Na dovolenke so štátnou dotáciou sa môžu zúčastniť aj manželia či partneri aj vtedy, ak je na dôchodku len jeden z nich. Dôchodca zaplatí zníženú cenu a druhý z manželov bude musieť zaplatiť plnú, nedotovanú cenu.

„Podmienkou účasti je výmer o starobnom alebo výsluhovom dôchodku. Pobytu s dotáciou rezortu práce sa môže nepracujúci senior zúčastniť v kalendárnom roku iba raz. Táto skutočnosť bude prísne kontrolovaná s poskytovateľom takýchto pobytov podpísaním čestného vyhlásenia,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. „Ceny pobytov sú uvedené po odpočítaní dotácie.“ Fabián však upozornil, že na poskytnutie pobytu s dotáciou nie je právny nárok. „Dôchodcom, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc, takúto službu nezabezpečujeme. Môžu prísť s vlastným sprievodcom, ktorý si môže pobyt zakúpiť v plnej výške bez dotácie,“ konštatoval. Zrekreovať sa bude môcť 4–tisíc penzistov. Ako dodal, Jednota dôchodcov nemá vlastné zariadenia, a preto nie je poskytovateľom rekondično– liečebných pobytov, je iba organizátorom. Štát celkovo vyčlenil na dotované pobyty v tomto roku 597–tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 330–tisíc eur, rekreovať sa bude môcť takmer 8–tisíc penzistov, Jednota dôchodcov na Slovensku 210–tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 57–tisíc eur.

Pokiaľ ide o rekondičné pobyty, ktoré bude ponúkať Konfederácia odborových zväzov, tu bol termín na podanie súťažných podkladov do 28. mája. „Táto lehota bola súčasne lehotou na predkladanie ponúk alebo žiadosti o účasť. Súčasťou tohto bodu bolo aj upozornenie, že ponuky budú otvárané v ten istý deň. Tento postup korešponduje so zákonom stanoveným postupom a podmienkami pre výber dodávateľa služieb, ktoré sme povinní dodržiavať,“ povedala Martina Némethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR. „Následne bude s víťazom súťaže, ktorý splní súťažné podmienky, uzavretá zmluva, čím bude verejné obstarávanie skončené a víťaz začne predaj pobytov. Uvedené skutočnosti budú medializované v dennej tlači, ako aj na našej stránke,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov #dotované dovolenky