Chcete vyšší dôchodok? Musíte pracovať

Priemerný dôchodok na Slovensku nedosahuje ani 400 eur. Je to menej ako polovica priemernej hrubej mzdy. Mnohým ľuďom však táto suma nepostačuje, preto hľadajú možnosti, ako si zvýšiť svoj príjem. Jedinou šancou na zvýšenie dôchodku je práca.

08.06.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Dôchodca, ktorý sa zamestná či už na zmluvu, alebo na dohodu, musí platiť odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka týmto odvodom mu vznikne nárok na zvýšenie penzie. „O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku môže pracujúci dôchodca požiadať najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Podať žiadosť tak penzista môže až po tom, čo prestane pracovať. Ak niekto pracuje súčasne pre dve rôzne firmy, o vyššiu penziu môže žiadať až po tom, čo mu zaniknú obe dôchodkové poistenia. Nestačí, aby prestal pracovať v jednej firme, ale musí ukončiť obe zamestnania.

O akú sumu sa vám zvýši dôchodok, závisí predovšetkým od toho, aká bude vaša mzda a ako dlho budete pracovať. Čím viac celkovo zarobíte, tým aj váš dôchodok vzrastie výraznejšie. Viac vzrastú penzie tým ľuďom, ktorí po dosiahnutí dôchodkového veku ďalej pracovali a nepoberali dôchodok, hoci naň mali nárok.

Napríklad dôchodcovi, ktorý poberá starobnú penziu vo výške 400 eur a bude rok pracovať za priemernú mzdu, by sa mal dôchodok zvýšiť približne o päť eur. V prípade, že by nepoberal dôchodok, jeho penzia by vzrástla asi o desať eur. Navyše vďaka tomu, že nedostával dôchodok, by mu Sociálna poisťovňa zvýšila vypočítanú penziu o pol percenta za každých 30 dní, keď dôchodok nepoberal, hoci mal naň nárok. V tomto prípade by mu tak penzia vzrástla o ďalších šesť percent na 434,60 eura. V porovnaní s tým, keby dôchodok dostával, by tak jeho penzia bola vyššia o približne 30 eur. Bude však trvať viac ako 13 rokov, kým sa mu v podobe vyššieho dôchodku vráti to, že jeden rok bol bez penzie.

Zvýšiť svoju penziu prácou si môžu aj predčasní dôchodcovia. Musia však pamätať na to, že keď sa zamestnajú na zmluvu alebo na dohodu, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. O jeho vyplácanie môžu znovu požiadať až po tom, čo prestanú pracovať, alebo keď dovŕšia dôchodkový vek.

Naopak, invalidní dôchodcovia, napriek tomu, že môžu pracovať, si týmto spôsobom svoj invalidný dôchodok nezvýšia. Sociálna poisťovňa im ho prepočíta len vtedy, ak sa im zhorší zdravotný stav. Odpracované roky sa im však započítajú do starobného dôchodku.

Ľudia, ktorí ešte nedovŕšili dôchodkový vek a obávajú sa, že ich penzia bude nízka, si tiež môžu svoj budúci dôchodok zvýšiť. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ tvrdí Višváder. Kto viac zarába, bude mať preto aj vyšší dôchodok. Ľudia s nízkou mzdou si zase svoju penziu môžu zvýšiť napríklad aj prácou na dohodu popri hlavnom zamestnaní. Keďže aj dohodári platia odvody, započíta sa im tento zárobok do dôchodku.

Vyššiu penziu možno dosiahnuť aj vďaka dobrovoľnému poisteniu. Kto sa poistí dobrovoľne, musí si odvody platiť aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu. To znamená, že mesačne musí posielať do Sociálnej poisťovne na dôchodkové poistenie aspoň 115,71 eura. Ak si budete jeden rok platiť dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, váš budúci dôchodok by sa mal zvýšiť asi o päť eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia