Prečo mi doteraz nezvýšili dôchodok?

Otázky a odpovede o pracujúcich predčasných penzistoch.

03.06.2014 13:26
sociálna poisťovňa, ústredie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Po priznaní predčasného starobného dôchodku som sa zamestnal. Výplata dôchodku mi bola zastavená. Dňa 31. 3. 2014 som ukončil zamestnanie. Zamestnávateľ odoslal evidenčný list dôchodkového poistenia do Sociálnej poisťovne. Do dnešného dňa som nedostal rozhodnutie o uvoľnení výplaty dôchodku a jeho zvýšení, prečo?

O uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a jeho zvýšení za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na tento dôchodok je potrebné požiadať po ukončení zamestnania neformálnou žiadosťou a adresovať ju ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), o čo sa žiada a odkedy (najskôr odo dňa nasledujúceho po zániku povinného dôchodkového poistenia) a musíte ju podpísať. Zamestnávateľ je povinný vystaviť evidenčný list dôchodkového poistenia a zaslať ho príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Od 16. februára 2013 mi bol priznaný predčasný starobný dôchodok. Jeho výplata mi bola v auguste 2013 pozastavená z dôvodu výkonu zamestnania. Dňa 6. augusta 2014 dovŕšim dôchodkový vek a naďalej budem pracovať. Po dovŕšení dôchodkového veku môžem požiadať o uvoľnenie (predčasného) starobného dôchodku?

Nárok na výplatu dôchodku vzniká aj dovŕšením dôchodkového veku, nakoľko dovŕšením dôchodkového veku sa predčasný starobný dôchodok stáva starobným dôchodkom. Výplata starobného dôchodku nie je obmedzená v dôsledku súbehu s výkonom zárobkovej činnosti, preto po dovŕšení dôchodkového veku je možné požiadať o jeho uvoľnenie, aj keď nezaniklo povinné dôchodkové poistenie, alebo je možné naďalej vykonávať zárobkovú činnosť bez poberania starobného dôchodku. O zvýšenie starobného dôchodku je však možné požiadať až po zániku povinného dôchodkového poistenia.

Môžu predčasní penzisti pracovať na dohodu, ak ide o nepravidelný príjem, bez toho, aby im nebola pozastavená výplata dôchodku?

Poberateľ predčasného starobného dôchodku nemôže popri poberaní dôchodku súčasne pracovať ani v prípade, že ide o dohodu s nepravidelným príjmom, keďže aj v tomto prípade vzniká povinné dôchodkové poistenie. Aj v takomto prípade zaniká podľa zákona o sociálnom poistení nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.

Odpovede pripravilo Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia