Pracovať môžu aj predčasní penzisti. Nie však na zmluvu ani na dohodu

Kto pracuje, nemôže dostávať predčasný dôchodok. Toto obmedzenie platí už od roku 2011. Vlani sa zákaz poberať súčasne predčasnú penziu a mzdu rozšíril aj na dohodárov. Stále sa však nájdu možnosti, ako si môžu predčasní dôchodcovia privyrobiť.

03.06.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, hobby, majster Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon totiž výslovne nezakazuje predčasným penzistom zarábať, ale neumožňuje, aby poberali predčasnú penziu a zároveň boli povinne dôchodkovo poistení ako zamestnanci alebo ako živnostníci. To znamená, že môžu mať príjem za predpokladu, že im z neho nevznikne povinné dôchodkové poistenie.

„Postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia nadobúda každá fyzická osoba, ktorá spĺňa dve podmienky, a to existenciu právneho vzťahu, ktorý zakladá právo na príjem zo závislej činnosti. Ak sú splnené obidve podmienky súčasne, fyzická osoba nadobúda postavenie zamestnanca, vzniká jej povinné dôchodkové poistenie zamestnanca a pozastavuje sa jej výplata predčasného starobného dôchodku,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V prípade živnostníkov je situácia iná. Na rozdiel od zamestnancov alebo dohodárov im nevzniká povinné dôchodkové poistenie hneď, ako začnú vykonávať živnosť. „Vo všeobecnosti povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby vzniká od 1.¤júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou bol vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu,“ povedal Višváder.

Ak by si napríklad predčasný dôchodca založil živnosť od 1.¤júna 2014 a jeho hrubý príjem v tomto roku presiahne 4¤944 eur, povinné dôchodkové poistenie mu vznikne od 1.¤júla budúceho roku. „Dovtedy nebude v Sociálnej poisťovni povinne dôchodkovo poistený ako samostatne zárobkovo činná osoba, a teda mu nebude pozastavená výplata predčasného starobného dôchodku,“ hovorí Višváder. V prípade, že tento dôchodca dovŕši do 1.¤júla 2015 dôchodkový vek, výplata penzie mu nebude pozastavená ani po tomto termíne.

Predčasní penzisti majú aj ďalšiu možnosť, ako si privyrobiť. „Poberateľovi predčasného starobného dôchodku sa výplata tohto dôchodku nepozastaví, ak jeho príjem bude posúdený ako príležitostný príjem v zmysle §¤8 zákona o dani z príjmu, ktorý nezakladá povinné dôchodkové poistenie,“ vraví Višváder. Pod predčasný príjem možno zaradiť napríklad príjem z príležitostného predaja lesných plodov a húb, z poľnohospodárskej výroby či z prenájmu hnuteľných vecí. Vo všetkých prípadoch platí, že danú činnosť nesmiete vykonávať ako živnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia