Peniaze z druhého piliera dostane na ruku viac ľudí

Zo súčasných 1,5 milióna sporiteľov v druhom pilieri bude mať až 300-tisíc ľudí pri odchode do penzie možnosť vybrať si časť úspor z druhého piliera. Pôvodne vláda uvažovala, že takúto možnosť dá len pár tisícom ľudí s najvyššími príjmami. Národná banka Slovenska totiž upozornila, že inak sporitelia úspory prejedia a pri odchode do penzie sa o nich bude musieť postarať štát.

30.05.2014 13:35
sporenie, vklad, peniaze, úspory Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa iných názorov mal štát voľbu nechať na ľudí. Napokon sa vláda aj opozícia dohodli na kompromise, ktorý by mal byť v najbližších dňoch odhlasovaný v parlamente. Prvé súkromné dôchodky začnú ľudia poberať od budúceho roka. Vybrať peniaze si podľa kompromisu budú môcť všetci sporitelia, ktorým vyjde vyšší kombinovaný dôchodok z prvého a druhého piliera v porovnaní s tým, keby sa v minulosti rozhodli spoliehať len na štátnu penziu.

Pôvodné kritériá boli nastavené oveľa prísnejšie a k peniazom sa mohli dostať len ľudia, ktorým by dôchodok z prvého aj druhého piliera vyšiel nad 4-násobkom životného minima, čo je približne 800 eur za mesiac. „Nakoniec sa k peniazom z druhého piliera dostanú ľudia s dôchodkami niečo nad 530 eur mesačne,“ opisuje štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Podľa neho si časť peňazí z druhého piliera budú môcť nakoniec vybrať ľudia dlhodobo zarábajúci viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy, čo je teraz 1¤030 eur v hrubom.

Na priblíženie, človek dlhodobo zarábajúci napríklad 1,9-násobok priemernej mzdy, čo je približne 1¤520 eur v hrubom, by si za desať rokov v druhom pilieri nasporil 13¤984 eur. Ak by si túto sumu posledné roky pred penziou odvádzal len v prvom pilieri, jeho dôchodok od štátu by bol 723 eur mesačne. Keďže si však časť peňazí odvádzal do druhého piliera, od štátu dostane 647 eur. Aby mal kombinovanú penziu vyššiu ako len štátnu, musí si od súkromnej poisťovne kúpiť doživotný súkromný dôchodok v sume 77 eur, na čo z úspor minie 12¤960 eur. Na ruku potom dostane z druhého piliera zvyšných 1¤024 eur. Pri pôvodnom strope by však na ruku nedostal nič.

Úpravu podporuje aj opozícia. „Toto je rozumný kompromis,“ povedal poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ).

Ďalšou pripravovanou zmenou, kde došlo k politickej zhode, je zabezpečenie dedenia súkromných dôchodkov. „Chceli sme zabrániť tomu, aby ľudia prišli o peniaze, a tak poisťovne musia sedem rokov garantovať vyplácanie súkromných penzií,“ dodal Burian. Ak teda penzista umrie napríklad po štyroch rokoch od začiatku poberania dôchodku, tak peniaze za zvyšné tri roky vyplatí poisťovňa dedičom jednorazovou platbou. Poisťovne upozorňujú, že takéto riešenie mierne zníži výšku súkromných dôchodkov. Na druhej stráne ľudia získajú istotu, že ak umrú tesne po odchode do penzie, neprídu dediči o všetky ich peniaze zarobené v druhom pilieri. Ak sporiteľ umrie ešte pred odchodom do penzie, úspory sa dedia celé.

Už v roku 2015 bude mať prvých tritisíc penzistov vyplácaný kombinovaný dôchodok od štátu a súkromnej poisťovne. Z tohto počtu si podľa odhadov ministerstva práce približne tristo ľudí bude môcť po zakúpení doživotného dôchodku vybrať časť peňazí zarobených investovaním v druhom pilieri.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier