Seniori, pýtajte si zľavy! Máte na ne nárok

Odchod do dôchodku neznamená, že treba sedieť doma, pozerať televíziu a štrikovať. Je to čas na oddych a relaxovanie po náročnom pracovnom nasadení, ktorý však môže byť aktívny. Zároveň však dôchodok znamená, že peňazí je zrazu menej a dôchodcovia si nemôžu dovoliť chodiť na drahé dovolenky či cestovať. Riešením je využitie seniorských zliav!

06.05.2014 13:02
Peniaze, percento Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cestovné

  • Ako sme už spomenuli, nie všetci seniori si môžu dovoliť cestovať. Na Slovensku však platia zľavy v železničnej, autobusovej aj mestskej doprave. Železničná spoločnosť Slovensko ponúka seniorom nad šesťdesiat rokov možnosť ušetriť až 40 %, ak si zakúpia zákaznícku ponuku SENIOR RAILPLUS za 9,90 eur. Seniori nad 70 rokov platia 0,15 eura za každých i len začatých 50 km v 2. triede, pre Tatranské elektrické železnice a Ozubnicovú železnicu je výška jednorazového cestovného 0,25 eura na celú trať.
  • V prípade autobusovej dopravy ponúka Slovak Lines seniorom nad 70 rokov zľavu 10 % z ceny pri medzinárodnej doprave, na diaľkových linkách je vo veku nad 70 rokov takmer na všetkých linkách zľava 50 % z ceny a v prímestskej doprave seniori nad 70 rokov zaplatia jednosmerné cestovné 0,20 eura za každých aj začatých 25 kilometrov.
  • Seniori môžu počítať so zľavami aj v mestskej hromadnej doprave. V Bratislave majú dôchodcovia nárok na zľavnené cestovné po dovŕšení 60 rokov, ak sú poberateľmi starobného, invalidného, resp. výsluhového dôchodku. V Košiciach majú seniori nad 68 rokov dopravu zadarmo, ak si vybavia čipovú kartu. Rovnako je to v Žiline a Trenčíne pre seniorov nad 70 rokov, aj dôchodcovia pred dovŕšením tohto veku môžu počítať s nižším cestovným. So zľavami možno počítať aj v Nitre, Banskej Bystrici či Trnave.

Dane a poplatky

  • Seniori sú zvýhodnení aj pri platení niektorých miestnych daní a poplatkov. Týkať sa to môže daní za psa, daní z nehnuteľností či poplatku za komunálny odpad. Tieto si každá obec určuje sama a nájdete ich vo všeobecne záväznom nariadení obce, v ktorej máte trvalé bydlisko. Zľavy pre seniorov, ktorí nemajú príjem a nežijú s pracujúcou osobou, vznikajú aj v prípade koncesionárskych poplatkov.

Banky a poisťovne

  • Vo väčšine bánk je pripravený pre seniorov balík zvýhodnených služieb. Či už pôjde o výhodnú výšku poplatku za vedenie účtu, alebo doručovanie dôchodku, stojí za to informovať sa o možnostiach pre ľudí v zrelom veku.
  • Rovnako sa to týka aj zdravotných poisťovní. Podľa toho, pod ktorú poisťovňu patríte, môžete využívať výhodné balíky zliav na vyšetrenia u lekárov či iné doplnkové služby.

Kultúra

  • Seniorský vek je vhodný čas na kultúrne vyžitie. Aj v tomto prípade možno počítať so zľavami. Dôchodcovské či seniorské zľavy ponúkajú viaceré divadlá. Týka sa to napríklad aj Slovenského národného divadla v Bratislave či Štátneho divadla v Košiciach. Treba si len vybrať predstavenie, ktoré vás zaujme, a požiadať pri kúpe lístka o zľavu z ceny vstupenky.
  • Nárok na zľavu, dokonca až do výšky 80 %, majú seniori v múzeách a galériách. Zľavy sa týkajú napríklad aj múzeí patriacich pod Slovenské národné múzeum. Zľavy na vstupy sa týkajú aj vstupov do iných inštitúcií, napríklad zoologických či botanických záhrad a podobne. Dôchodcovia tak môžu sprevádzať svoje vnúčatá za zvýhodnenú cenu. Seniori mávajú zľavy aj na zápisné do knižníc.

Šport a relax

  • Seniori by sa mali udržiavať vo forme. Jednou z možností je plávanie, práve naň ponúkajú plavárne zľavy pre seniorov. Týka sa to aj ďalších športovísk a kurzov, stačí si ich len vyhľadať.
  • Spoločnosť SOREA ponúka pre seniorov viaceré zľavy na zvýhodnené balíky pobytov. Zľavy na zájazdy ponúkajú aj cestovné kancelárie, treba však počítať s možnosťou, že táto zľava sa týka len pobytov mimo hlavnej sezóny.
  • Zľavy sa týkajú aj kúpeľov. Seniori oceňujú najmä slovenské termálne pramene. Blahodarne pôsobí napríklad voda v Thermalparku Dunajská Streda. Ten patrí medzi kúpaliská, ktoré ponúkajú dôchodcom viaceré zľavy, okrem iného aj zľavy na vstupnom. Seniori ocenia aj bezbariérový prístup, ktorý by mal byť v termálnych kúpaliskách samozrejmosťou. Zvýhodnená ponuka sa netýka len Thermalparku, ale aj viacerých ďalších kúpalísk.

Obchody a služby

  • Seniori majú nárok na zľavu aj v niektorých obchodoch. Týka sa to napríklad optiky. Zvýhodnené balíky ponúkajú aj mobilní operátori, na ich ponuku sa treba opýtať v predajniach. Zľavy možno získať aj na predplatnom časopisov či novín.

Vzdelávanie

  • V neposlednom rade treba spomenúť vzdelávanie. Seniorský vek neznamená, že človek sa prestáva učiť. Naopak, niektoré vzdelávacie inštitúcie ponúkajú zľavy, napríklad na jazykové kurzy. Aktívnejší seniori sa môžu prihlásiť aj na Univerzitu tretieho veku, v rámci ktorej ponúkajú kurzy viaceré slovenské univerzity. Ich ponuku nájdete na internete. A keď je reč o internete, viaceré kluby seniorov ponúkajú kurzy počítačovej gramotnosti, aby ste mohli držať krok s vnúčatami!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov #príloha seniori