Penzie budú opäť solidárnejšie

Zmeny, ktoré začali v zákone o sociálnom poistení platiť v januári minulého roka, zaviedli do penzijného systému väčšiu solidárnosť. Tá spôsobuje, že lepšie zarábajúci ľudia prispievajú na penzie tých, ktorých príjem je nižší ako priemerná mzda.

22.04.2014 14:10
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Sociálna poisťovňa totiž opakovane upozorňovala na skutočnosť, že v budúcnosti narastie tzv. skupina chudobných dôchodcov najmä z radov živnostníkov, ktorí si až v deväťdesiatich percentách platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. A tak sa aj na ich budúce penzie budú skladať tí, ktorí majú vyšší príjem. Napríklad ak si samostatne zárobkovo činná osoba od roku 1991, odkedy je stanovená minimálna suma, z ktorej sa platilo poistné na dôchodkové poistenie, platila poistné iba z minima, tak v súčasnosti poberá dôchodok približne v sume 200 eur mesačne, čo nedosahuje ani polovicu sumy priemerného dôchodku na Slovensku, ktorá je 399 eur.

Aj to je zrejme tiež jeden z dôvodov, prečo je prvý pilier solidárnejší než bol do konca roka 2012. Kým vtedy sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára minulého roku sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent, tento rok je to už len 76 %. Postupne však bude klesať až na konečných 60 percent v roku 2018. „V rámci posilňovania solidarity v prvom pilieri vzniká silný predpoklad, že výrazná väčšina ľudí, ktorá má príjem pod úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy, čo je asi tisíc eur, sa bude môcť v priebežnom pilieri oprieť o túto solidaritu zo strany vyššie príjmových skupín,“ vysvetľoval rozhodnutie štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Viac zarábajúci sa tak musia spoľahnúť iba na to, že v budúcich rokoch porastie aspoň ďalšia dôležitá veličina na výpočet penzie – aktuálna dôchodková hodnota. Len vďaka nej ich penzie porastú. Človek, ktorý odchádza do penzie dnes a zarába viac ako 1 200 eur hrubého, dostane dôchodok približne 611 eur, v budúcom roku by to malo byť asi 623 eur. Ak by sa však systém nemenil a do jeho penzie by sa započítavalo pôvodných 84 percent priemerného osobného mzdového bodu, dostal by tento rok 620 a na budúci asi 634 eur.

Nič sa nezmenilo pre tých, ktorí zarábajú priemernú mzdu. Je jedno, či odídu do penzie teraz, alebo o päť rokov, ich budúca penzia sa bude vypočítavať z ich celého zárobku.

Získali však ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 18 percent navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 267 eur, na budúci rok to už bude asi 275 eur.

Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, dôchodky ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri ich výpočte dôležité a majú vplyv na ich konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to už aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. Tento rok je jej suma 10,2524 eura, predpoklad na rok 2015 je 10,4891 eura. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok,“ dodal Višváder. Ak teda človek ide do penzie v tomto roku, budú sa mu započítavať zárobky od roku 1984 až po rok 2013.

Je možné vyhnúť sa v budúcnosti nízkym penziám, ktoré by dohnali ľudí na hranicu chudoby? Sociálna poisťovňa odporúča dobrovoľné dôchodkové poistenie. „Môže si ho platiť každý, kto sa rozhodne takýmto spôsobom si zvýšiť svoj budúci dôchodok, a teda aj svoju životnú úroveň v starobe. Dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba môže byť každá osoba, ktorá dovŕšila vek 16 rokov, má na Slovensku trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt a nemá priznaný predčasný dôchodok,“ vysvetlil Višváder. „Prihlásiť sa možno v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku