Ako dlho môžete dostávať vdovský dôchodok

Nárok na túto penzijnú dávku a jej výplatu sa posudzuje vždy individuálne.

16.04.2014 06:30
dôchodok, dôchodkyňa, úspory, penzia, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podmienky nároku obsahuje zákon 461/2003 o sociálnom poistení. Ak nezanikne nárok na dôchodok, ale zanikne len nárok na výplatu penzie, Sociálna poisťovňa výplatu dôchodku na žiadosť klienta opätovne uvoľní, ak je opäť splnená niektorá z podmienok nároku na výplatu dôchodku.

  1. nárok naň trvá počas jedného roku od smrti manžela/ky,
  2. po roku zaniká iba nárok na jeho výplatu, samotný nárok naň však trvá aj naďalej, ale len v prípade, že pozostalý manžel/ka spĺňa niektorú z nasledujúcich podmienok: stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok, alebo ktoré bolo v rodine zomretého vychovávané, je invalidný/á z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, vychoval/a aspoň tri deti (táto podmienka sa uplatňuje od 1. augusta 2006), dovŕšil/a vek 52 rokov a vychoval/a dve deti (táto podmienka sa uplatňuje od 1. augusta 2006), dovŕšil/a dôchodkový vek,
  3. za výchovu dieťaťa sa považuje výchova od jeho narodenia až po dosiahnutie plnoletosti (t. j. do dosiahnutia 18 rokov veku, prípadne do dňa uzavretia manželstva, ak dieťa uzavrelo manželstvo skôr).
  4. ak vdovcovi/vdove zanikne nárok na výplatu tejto dávky, pretože prestane spĺňať podmienku starostlivosti o nezaopatrené dieťa alebo prestane byť invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, a neskôr, s odstupom času, začne niektorú z týchto podmienok znovu spĺňať, nárok na jeho výplatu jej vznikne znovu.

Pozor! Uvedené podmienky sa nevzťahujú na nárok na výplatu vdoveckého dôchodku priznaného podľa § 293 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 310/2006 Z. z., t. j. vdovca, ktorému manželka zomrela pred 1. januárom 2004.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok