Kto má nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom?

Otázky a odpovede o pozostalostných penziách.

15.04.2014 12:33
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto má nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom?

Nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom prechádza postupne na manžela, manželku, deti a rodičov. Nevyplatený dôchodok po zomretom nie je predmetom dedičstva. Predmetom dedičstva sa stáva až keď niet týchto osôb. Nárok naň si môže uplatniť manžel, manželka pri žiadosti o vdovecký či vdovský dôchodok. Deti si uplatňujú nárok čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú buď jediným dieťaťom zomretého, alebo pri viacerých deťoch – sú si vedomí, že nevyplatený dôchodok je spoločným nárokom všetkých detí zomretého.

Rodičia si tento nárok po zomretom dieťati uplatňujú rovnako čestným vyhlásením overeným orgánom štátnej správy o tom, že sú otcom, matkou a jediným priamym dedičom zomretého dieťaťa. V čestnom vyhlásení musí byť tiež uvedené, že žiadateľ si je vedomý právnych následkov uvedenia nesprávnych údajov.

Má pozostalostná penzia strop? Ak áno, aký?

Ak niekomu vznikne nárok na výplatu viacerých pozostalostných dôchodkov po tom istom poistencovi (napríklad nárok na vdovský a viac sirotských dôchodkov), platí, že úhrn ich súm nesmie presiahnuť sumu penzie zomretého poistenca, na ktorú mal, alebo by mal nárok. Ak je ich suma vyššia, ako bola penzia zomretého či zomretej, každý z pozostalostných dôchodkov sa pomerne zníži.

Ak nárok na niektorú z priznaných pozostalostných penzií zanikne alebo opätovne vznikne (teda zmení sa počet osôb, ktoré majú nárok na jej výplatu po tom istom poistencovi), sumy sa opäť pomerne upravia (z dôvodu zániku niektorého z pozostalostných dôchodkov sa zvýšia, z dôvodu opätovného vzniku nároku na výplatu sirotského dôchodku sa znížia).

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #vdovský dôchodok