Pozostalostné penzie kryjú stratu príjmu po blízkom. Čiastočne

Obdobie po smrti partnera patrí nepochybne medzi najhoršie v živote. K zlému psychickému rozpoloženiu pozostalého sa môžu neraz pridružiť aj existenčné problémy, ale aj mnohé vybavovačky na úradoch. Jednou z nich je aj vybavovanie pozostalostnej penzie, ktoré na Slovensku dostáva takmer 370-tisíc ľudí.

15.04.2014 06:30
vdova, vdovecký, smútok, pohreb Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z tohto počtu tvoria najviac, takmer 300-tisíc, vdovské dôchodky, vdovecký dôchodok poberá približne 40-tisíc mužov, sirôt je viac ako 36-tisíc. Keďže ženy zarábali a stále zarábajú menej ako muži, mali po smrti svojho manžela nárok na vdovský dôchodok. Desať rokov môžu dostávať pozostalostnú dávku aj muži po svojich manželkách. Druhým dôvodom, prečo je žien oveľa viac, je aj fakt, že ženy sa dožívajú vyššieho veku. Slovenské ženy žijú v priemere o sedem rokov dlhšie ako muži.

Každý, kto chce dostávať pozostalostnú penziu, musí o ňu písomne požiadať a splniť podmienky na jej priznanie. Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, nárok na túto dávku má iba manželka. "Rozvedenej žene ani družke nepatrí. Vdova má nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po roku len vtedy, ak spĺňa niektorú z ďalších podmienok: stará sa o nezaopatrené dieťa alebo je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, alebo dovŕšila zákonom stanovený dôchodkový vek. Od 1. augusta 2006 boli podmienky rozšírené o ďalšie dve možnosti: ak vdova vychovala tri deti, alebo ak vychovala dve deti a dovŕšila 52 rokov veku,” vysvetlil.

Uzavretím manželstva, úmrtím alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého úmyselným trestným činom spôsobila smrť manžela, nárok na túto dávku zaniká. „aPoberateľ pozostalostného dôchodku, ktorý uzatvorí nové manželstvo, je povinný v lehote do ôsmich dní túto skutočnosť oznámiť Sociálnej poisťovni. Uzatvorenie manželstva treba preukázať originálom alebo úradne overenou fotokópiou sobášneho listu.“

Nárok na vdovecký dôchodok po zomretej manželke sa posudzuje rovnako ako nárok na vdovský dôchodok. Aj podmienky na jeho trvanie sú totožné s podmienkami, aké musí spĺňať vdova.

Inak je to v prípade, ak uzavrie manželstvo sirota. V tomto prípade nárok naň nezaniká. Ak po uzatvorení manželstva naďalej študuje, považuje sa do ukončenia štúdia, resp. do dovŕšenia 26 rokov veku za nezaopatrené dieťa. Poberateľka sirotského dôchodku je však povinná Sociálnej poisťovni v lehote do ôsmich dní oznámiť zmenu priezviska.

K žiadosti po človeku, ktorý bol starobným, predčasným dôchodcom alebo bol na invalidnom dôchodku, treba predložiť platný občiansky preukaz, sobášny list, respektíve výpis z knihy manželstiev a úmrtný list. Ak zomretý popri poberaní penzie pracoval, treba doložiť aj evidenčný list dôchodkového poistenia.

Zložitejšia je situácia, ak zomrie človek, ktorý nedosiahol dôchodkový vek. „V takom prípade sa pozostalostný dôchodok vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý človek splnil nárok, teda získal potrebný počet odpracovaných rokov,“ upozornil Višváder. Suma invalidného dôchodku zosnulého sa počíta podobne ako pri starobnom dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov a zárobkov, ku ktorým sa pripočíta obdobie dôchodkového poistenia od smrti do dovŕšenia dôchodkového veku poistenca. Suma pozostalostnej penzie je potom 60 % invalidného dôchodku, na ktorý by mal nárok zosnulý manžel ku dňu smrti. „Nárok vdovca na vdovecký dôchodok po manželke platí rovnako,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok