Odstráni sa diskriminácia vdov?

Prečo sú ženy vdovy diskriminované tým, že nemajú nárok na vdovský dôchodok, keď dovŕšia dôchodkový vek a nespĺňajú určité podmienky?

14.04.2014 11:04
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jednou z podmienok, ktorú musí žena splniť, je, že ak sa stane invalidnou z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % sa musí stať invalidnou do dvoch rokov od smrti manžela. V prípade, ak sa stane neskôr, nárok na vdovský dôchodok stráca. Pýtam sa, prečo je stanovené obdobie dvoch rokov? Predchádzajúca vláda odsúhlasila vdovecké dôchodky pre mužov, ktorí boli vždy zárobkovo zvýhodnení. V 90. minulého storočia invalidný dôchodca mal stanovenú mzdu, ktorá musela poklesnúť o 1/3 priemerného zárobku, v prípade, že sumu prekročil, strácal nárok na invalidný dôchodok. Dnes invalidný dôchodca môže zarobiť neobmedzenú sumu. Ja ako vdova invalidka sa cítim diskriminovaná tým, že nemám nárok na vdovský dôchodok. Nepripravuje sa zmena zákona, podľa ktorého by každá žena vdova mala nárok na vdovský dôchodok pri dovŕšení dôchodkového veku? A. K.

Odpoveď:

Keďže neuvádzate, kedy vám vznikol a zanikol nárok na vdovský dôchodok a odkedy ste invalidná, môžeme vám poskytnúť len všeobecné informácie. Podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. 12. 2003 mala vdova nárok na vdovský dôchodok po dobu jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí tejto doby mala nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak bola invalidná; starala sa aspoň o 1 nezaopatrené dieťa; vychovala aspoň 3 deti; dosiahla vek 45 rokov a vychovala 2 deti; dosiahla vek 50 rokov alebo dosiahla vek 40 rokov ku dňu smrti manžela, ktorý zomrel následkom pracovného úrazu utrpeného pri plnení pracovných úloh v zamestnaní I. pracovnej kategórie.

Nárok na výplatu vdovského dôchodku vznikol znova, ak sa splnila niektorá z prvých piatich podmienok do 2 rokov po zániku predošlého nároku na vdovský dôchodok alebo do 5 rokov, ak išlo o poslednú podmienku.

Od 1. 1. 2004 nadobudol účinnosť zákon o sociálnom poistení, podľa ktorého má vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku počas jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí jedného roka má vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak sa stará o nezaopatrené dieťa; je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

S účinnosťou od 1. 8. 2006 pribudli ďalšie podmienky, a to: vychovala aspoň 3 deti; dovŕšila vek 52 rokov a vychovala 2 deti; dovŕšila dôchodkový vek. Sociálna poisťovňa je povinná vykonávať zákon o sociálnom zabezpečení a zákon o sociálnom poistení tak, ako boli schválené.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #otázky čitateľov