Bude za mňa štát platiť odvody?

Opatrujem svojho manžela. Teraz v marci som dosiahla dôchodkový vek. Môžem pracovať ako opatrovateľka aj naďalej a štát bude za mňa platiť aj naďalej odvody až kým nepožiadam o dôchodok alebo si odvody po dosiahnutí penzijného veku budem musieť platiť sama? Uvažovala som nad možnosťou požiadať o penziu až na budúci rok. Štát platí za mňa odvody tri roky. Anna Kováčová

07.04.2014 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, dane, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poberateľ opatrovateľského príspevku môže byť v Sociálnej poisťovni prihlásený na dôchodkové poistenie (poistné za neho platí štát) v rozsahu najviac 12 rokov, ak má trvalý pobyt na území Slovenska, nie je dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, nemá priznaný predčasný alebo invalidný dôchodok, nedovŕšil dôchodkový vek a podal prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu poberania opatrovateľského príspevku.

Dôchodkové poistenie osobe, ktorá poberá opatrovateľský príspevok, zaniká dňom skončenia poskytovania peňažného príspevku na opatrovanie alebo dňom, v ktorom zanikla skutočnosť podmieňujúca povinné dôchodkové poistenie. V prípade čitateľky zanikne dôchodkové poistenie dňom dovŕšenia dôchodkového veku bez ohľadu na to, či požiada alebo nepožiada o starobný dôchodok. Po tomto dni už štát za ňu poistné na dôchodkové poistenie platiť nebude.

V prípade záujmu sa môže v Sociálnej poisťovni prihlásiť na dobrovoľné dôchodkové poistenie a platiť si poistné sama. Peňažný príspevok na opatrovanie je štátna sociálna dávka, ktorú priznáva a vypláca príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V otázke samotného poskytovania tohto príspevku po dovŕšení dôchodkového veku odporúčame preto kontaktovať príslušný úrad.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #príspevok na opatrovanie #otázky čitateľov