Vyšší dôchodok vám zabezpečí iba práca a poistenie

Mnoho ľudí sa obáva odchodu do dôchodku. Vedia totiž, že len čo prestanú pracovať a zostanú odkázaní len na penziu zo Sociálnej poisťovne, ich mesačný príjem sa výrazne zníži. Priemerný dôchodok totiž nedosahuje ani polovicu priemernej hrubej mzdy.

05.04.2014 06:30
práca, dôchodok, penzia, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Nízky dôchodok hrozí predovšetkým zamestnancom s platom okolo úrovne minimálnej mzdy a živnostníkom, ktorí si platia najnižšie možné odvody. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. A platí to aj naopak. Čím nižšie odvody platíte, tým budete mať aj nižšiu penziu. Výška odvodov sa pritom v prípade zamestnancov odvíja od výšky ich platu.

Ak sa bojíte, aký bude váš budúci dôchodok, môžete si jeho výšku orientačne vypočítať na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Do kalkulačky je potrebné zadať osobný vymeriavací základ a náhradnú dobu za jednotlivé roky. Tieto údaje zasielala Sociálna poisťovňa v minulosti všetkým poistencom. Ak ich nemáte, môžete o ne poisťovňu požiadať.

Ešte pred odchodom do penzie, máte viacero možností, ako si zvýšiť svoj budúci dôchodok. Ak sa napríklad okrem hlavného pracovného pomeru zamestnáte aj na dohodu, zvýši sa váš celkový vymeriavací základ pre platenie odvodov. Druhou možnosťou je začať si platiť odvody dobrovoľne. V prípade, že uzatvoríte dobrovoľné dôchodkové poistenie, budete musieť mesačne posielať z vlastných peňazí do Sociálnej poisťovne aspoň 115,71 eura. Čím viac však budete platiť, o to výraznejšie váš budúci dôchodok vzrastie.

Súčasní penzisti majú takisto možnosť zvýšiť si svoju penziu prácou. Ak sa zamestnajú a vznikne im povinné dôchodkové poistenie, môžu po skončení práce požiadať o prepočítanie svojej penzie. Keďže od minulého roku sú povinne dôchodkovo poistení aj ľudia pracujúci na dohodu, majú aj oni nárok na zvýšenie dôchodku.

Sociálna poisťovňa zvýši pracujúcim penzistom dôchodok len raz počas kalendárneho roka. A to aj v prípade, že by im počas roka zaniklo dôchodkové poistenie viackrát. Ak napríklad niekto pracoval do konca marca, môže od 1. apríla žiadať o zvýšenie svojho dôchodku. V prípade, že sa v máji znovu zamestná a bude pracovať do konca septembra, nebude môcť v októbri podať ďalšiu žiadosť. Urobiť tak bude môcť až v januári budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #starobný dôchodok #dobrovoľné poistenie