Pracujúci penzisti majú nárok na dávky i vyšší dôchodok

Desaťtisíce ľudí aj po dosiahnutí dôchodkového veku naďalej pracujú. Niektorí sa nechcú vzdať aktívneho pracovného života, no väčšina ľudí pracuje preto, aby si zlepšili svoj nízky dôchodok. Priemerná starobná penzia totiž dosahuje len necelých 47 percent z priemernej mzdy.

29.03.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, zamestnanec, predavač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Všetci pracujúci dôchodcovia majú okrem mzdy nárok aj na viaceré výhody, ktoré im garantuje Zákonník práce. Získať môžu aj dávky zo sociálneho poistenia. Čo všetko môže dôchodca dostať, závisí predovšetkým od toho, či má uzatvorenú pracovnú zmluvu, alebo dohodu.

Ľudia pracujúci na zmluvu majú vo všeobecnosti nárok na viacero výhod. Ak má penzista uzatvorenú pracovnú zmluvu, zamestnávateľ mu musí poskytnúť dovolenku, musí mu dať platené voľno na návštevu lekára či zabezpečiť stavu alebo poskytnúť stravné lístky. Ľudia pracujúci na dohodu, nemajú nárok na stravné lístky ani dovolenku. Zamestnávateľ ich síce musí uvoľniť, keď potrebujú ísť na lekárske vyšetrenie, no na rozdiel od zamestnancov na zmluvu dostanú len neplatené voľno.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako požiadať o zvýšenie dôchodku.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Rozdiel je aj v dávkach, ktoré môžu penzisti získať. Kým dohodárom zamestnávateľ strháva zo mzdy len odvody na dôchodkové poistenie, riadnym zamestnancom musí strhnúť aj nemocenské poistenie. Preto môžu získať napríklad nemocenskú dávku či ošetrovné. „Nemocenská dávka nemocenské sa poskytuje, ak bol poistenec pre chorobu alebo úraz uznaný dočasne práceneschopným na výkon zárobkovej činnosti alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie. Pri dávke nemocenské a ošetrovné nemusí zamestnanec splniť žiadnu minimálnu dobu poistenia,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že ak sa dôchodca v jeden deň zamestná na zmluvu a na ďalší deň ochorie, má nárok na nemocenskú dávku. Ak ochorie dohodár, nemocenské nedostane.

Bez ohľadu na to, či dôchodca pracuje na zmluvu, alebo na dohodu, má možnosť požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. V prípade, že má dohodár rovnakú mzdu ako riadny zamestnanec, mala by byť aj suma zvýšenia rovnaká. „O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku môže pracujúci dôchodca požiadať najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia,“ vraví Višváder.

Žiadosť možno teda podať až po tom, čo penzista prestane pracovať. Ak niekto pracuje súčasne pre viacerých zamestnávateľov, nestačí, že prestane pracovať len pre jedného z nich, ale zaniknúť mu musia všetky dôchodkové poistenia. Zároveň platí, že o prepočítanie penzie možno žiadať len raz počas kalendárneho roka, a to i v prípade, že niekomu zanikne dôchodkové poistenie viackrát.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #dávky pre dôchodcov