Prečo mi doteraz nezvýšili dôchodok?

Požiadal som o zvýšenie starobného dôchodku ku dňu 1. 11. 2013, teda po postupnom zániku dôchodkového poistenia (k 31. 10. 2013) u troch zamestnávateľov, kde som pracoval na dohodu.

26.03.2014 11:42
dôchodok, dôchodca, penzia, potvrdenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadosť som poslal písomne (4. 11. 2013) a očakával som, že záležitosť bude vybavená do konca roka a suma bude zahrnutá v rozhodnutí o novoročnom zvýšení dôchodku. V 60-dňovej lehote (19. 12. 2013) som dostal z ústredia Sociálnej poisťovne oznámenie, že zisťujú dobu zamestnania prostredníctvom zamestnávateľov a s uvedením aj dĺžky pracovného pomeru u jednotlivých zamestnávateľov. Prečo sa zisťujú doby zamestnania, keď Sociálna poisťovňa sama uviedla dĺžku pracovného pomeru?

Po doručení rozhodnutia o zvýšení dôchodku pre rok 2014 som nemal v konečnej zvýšenej sume zohľadnené zvýšenie z prepočítania dôchodku na základe mojej žiadosti. Po niekoľkonásobných pokusoch som sa po troch mesiacoch (4. 2. 2014) telefonicky spojil s ústredím Sociálnej poisťovne, kde mi oznámili, že ešte nemajú z pobočiek Sociálnej poisťovne evidenčné listy dôchodkového poistenia. Ako je to možné, ako funguje komunikácia medzi ústredím a regionálnymi pobočkami Sociálnej poisťovne? Je chybný systém alebo je to zanedbanie povinností a zlyhanie jednotlivca? Bohuš Papranec, Nová Dubnica

Odpoveď:

Po ukončení zamestnania je zamestnávateľ povinný predložiť Sociálnej poisťovni evidenčný list dôchodkového poistenia, ktorý je podkladom pre výpočet sumy zvýšenia dôchodku. Keďže si zamestnávatelia nesplnili svoju povinnosť, Sociálna poisťovňa po predložení vašej žiadosti o zvýšenie dôchodku musela tieto evidenčné listy od zamestnávateľov vyžiadať.

V súčasnosti sa už evidenčné listy dôchodkového poistenia nachádzajú v Sociálnej poisťovni a v krátkom čase vám bude zaslané rozhodnutie o zvýšení dôchodku.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #otázky čitateľov