Pracujúci penzisti môžu žiadať o zvýšenie dôchodku

Priemerný slovenský dôchodca musí vyžiť mesačne z necelých 400 eur. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si takmer 120-tisíc starobných dôchodcov privyrába popri penzii.

25.03.2014 12:06
dôchodok, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na rozdiel od predčasných penzistov, ktorí spolu s dôchodkom nemôžu poberať aj plat, môžu starobní dôchodcovia pracovať bez toho, aby im bola dôchodková dávka pozastavená. Ak svoje zamestnanie, či už na zmluvu, živnosť, alebo dohodu, ukončia, môžu požiadať o prepočet svojho dôchodku.

„Človek, ktorý bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a tento aj poberal, má možnosť požiadať o jeho zvýšenie až po zániku dôchodkového poistenia, teda po ukončení práce,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Napríklad ak penzista bude pracovať od 1. januára do 13. marca 2014, o zvýšenie svojho dôchodku môže požiadať najskôr od 14. marca 2014. Ak sa však opäť zamestná v júli a bude pracovať do konca októbra, o ďalšie zvýšenie penzie bude môcť požiadať až začiatkom roku 2015.

O vyšší dôchodok však môžu dôchodcovia žiadať aj keď zmenia zamestnávateľa. Ak bude penzista pracovať do konca marca v jednej firme a od 1. apríla nastúpi do druhej, môže požiadať o zvýšenie dôchodku. Jeho pôvodné dôchodkové poistenie totiž ku koncu marca zanikne.

„O zvýšenie treba písomne požiadať, žiadosť treba adresovať ústrediu Sociálnej poisťovne a musí obsahovať meno, priezvisko, adresu a číslo, pod akým sa mu vypláca dôchodková dávka, dátum a podpis. Treba aj uviesť odkedy a za aké obdobie poistenia žiada zvýšiť sumu starobného dôchodku,“ informoval Višváder.

Ako ďalej dodal, pracujúci penzisti by nemali zabúdať na skutočnosť, že majú aj povinnosti. Musia do ôsmich dní oznámiť Sociálnej poisťovni každú jednu zmenu, ktorá rozhoduje o trvaní nároku na dávku, na zánik nároku na dávku, na jej výplatu a sumu. Zároveň musia oznámiť zmenu mena a priezviska a zmenu adresy, na ktorej sa zdržiavajú.

Pokiaľ ide o platenie odvodov, v prípade pracujúcich dôchodcov je dôležité, aký dôchodok poberajú, resp. majú priznaný a akú formu pracovnej činnosti vykonávajú.

Ak osoba, ktorá má priznaný starobný dôchodok, pracuje na riadnu pracovnú zmluvu, platí poistné na nemocenské poistenie a starobné poistenie a jej zamestnávateľ za ňu platí poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie (takáto osoba ani jej zamestnávateľ neplatia teda poistné na invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti).

„Ak dôchodca pracuje na dohodu, platí poistné len na starobné poistenie a zamestnávateľ zaňho platí poistné na starobné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie. Neplatí sa teda poistné na nemocenské, invalidné a na poistenie v nezamestnanosti,“ priblížil Višváder.

Pri človeku, ktorý má priznaný predčasný dôchodok, je platenie poistného rovnaké v prípade riadnej pracovnej zmluvy (výplatu dôchodku má v tom čase pozastavenú) aj práce na dohodu. V oboch prípadoch platí poistné na nemocenské a starobné poistenie a jeho zamestnávateľ za neho platí poistné na nemocenské, starobné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, poistné na úrazové a na garančné poistenie, neplatí sa poistné na invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti.

Ak je dôchodca živnostník a vznikne mu povinné poistenie, platí poistné na nemocenské, starobné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, oproti ostatným živnostníkom neplatí poistné na invalidné poistenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia