Allianz: Rozvody zvyšujú u žien riziko chudoby na dôchodku

Menej sobášov, viac rozvodov a rastúca priemerná dĺžka života zvyšujú u žien riziko chudoby v starobe. Vyplýva to z aktuálnej demografickej štúdie poisťovne Allianz, podľa ktorej si v Česku musia 2,9 percenta žien nad 65 rokov vystačiť s príjmom pod hranicou chudoby.

07.03.2014 16:32
debata (1)

Jednou z príčin tejto ťaživej životnej situácie je pre niektoré z nich aj rozvod. Ten má obzvlášť na ženy vo vyššom veku výrazne negatívny finančný vplyv. Hoci existujú tradičné žarty o ‚zlatokopkách‘, ktoré od súdu odchádzajú obohatené o majetok bývalého partnera, nikoho neprekvapí, že v skutočnosti má rozvod pre mnohé ženy drvivé finančné následky.

„Rozsah problémov, ktoré si ženy od rozvodu odnášajú, sa značne líšia v závislosti na ich generačnej skupine, a závisí napríklad od toho, koľko si toho ženy za život stihli nasporiť,“ uviedla manažérka správy penzií Allianz penzijnej spoločnosti Zdeňka Vostrovská.

Napríklad dôchodky sú často u žien nižšie ako u mužov. Doplácajú na to, že pre pracovnú prestávku v čase rodičovskej dovolenky zarábajú menej a často pre starostlivosť o rodinu pracujú na skrátený úväzok.

Štatistika nehovorí v ​​prospech blahobytu českých žien. V roku 1970 sa v Československu uskutočnilo viac ako deväť svadieb na tisíc obyvateľov, o štyridsať rokov neskôr toto číslo spadlo na menej než päť. Za rovnaké obdobie sa pritom ešte zvýšila rozvodovosť. Z priemerných 2,2 rozvodu na tisíc obyvateľov v roku 1970 toto číslo v roku 2010 stúplo na tri. Priemerná česká žena dnes pred oltár predstúpi v 27 rokoch a za necelých 15 rokov sa v 41 rokoch rozvádza. Spoliehať sa na to, že sa partneri v starobe navzájom finančne podporia, teda predstavuje značné riziko.

Zo zistení štúdie Allianz vyplýva, že najviac trpia po rozvode ženy, ktoré boli zvyknuté žiť v tradičnej domácnosti úplne závislé na finančnom príjme muža. Ženy v týchto zväzkoch často žijú dlhé roky bez vlastného príjmu a značnú časť svojho produktívneho veku trávia výhradne starostlivosťou o domácnosť.

Situácia v jednotlivých krajinách vyspelého sveta sa ale značne líši, okrem iného v závislosti na sociálnom systéme daného štátu. Všeobecne platí, že dnešné päťdesiatničky a šesťdesiatničky sú na tom, čo sa financií týka, podstatne lepšie ako ich predchodkyne. V produktívnych rokoch zvyčajne pracujú a na dôchodok si tak prispievajú či odkladajú samy. Problémy ale hrozia napríklad ženám, ktoré náhle ovdovejú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #rozvod