Aká bude asi vaša penzia? Skúste kalkulačku

Budúci dôchodok si možno vypočítať pomocou kalkulačky na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

28.01.2014 13:19
dane, odvody, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak si chcete vypočítať informatívnu sumu dôchodku, na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Dôchodca nájdete kalkulačku na informatívny výpočet dôchodku.

V súvislosti s novými predpismi boli za účelom predbežného výpočtu dôchodku, na ktorý vznikne nárok v roku 2014, v kalkulačke zapracované tieto aktuálne údaje:

  • všeobecný vymeriavací základ (VVZ) v roku 2013 = 9 660 eur
  • maximálny ročný vymeriavací základ (MaxVZ) v roku 2013 = 47 160 eur
  • aktuálna dôchodková hodnota (ADH) platná pre rok 2014 = 10,2524 eura

Rovnako bol aktualizovaný aj všeobecný vymeriavací základ (VVZ) v roku 2012, a to na sumu 9 660 eur.

Z uvedených informácií si doplníte do kalkulačky osobné vymeriavacie základy, náhradné doby a počet rokov dôchodkového poistenia. V prípade potreby zmeníte rok splnenia podmienok nároku na dôchodok. Ak ide o výpočet sumy predčasného starobného dôchodku, výslednú sumu dôchodku je potrebné znížiť o 0,5 % za každých začatých 30 dní od predpokladaného dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. To znamená, že ak sa rozhodnete pre predčasný starobný dôchodok dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, výslednú sumu znížite o 12,5 %.

Kalkulačka umožňuje vypočítať len dôchodok z prvého piliera, to znamená zo Sociálnej poisťovne, a má výlučne orientačný charakter. Presný výpočet, ktorý zohľadňuje všetky individuálne odlišnosti v dôchodkových nárokoch, v získaných obdobiach dôchodkového poistenia, ako aj dôchodkovú hodnotu aktuálnu v príslušnom roku, je výsledkom osobitného konania, ktoré sa začína podaním žiadosti o priznanie dôchodku a končí sa vydaním rozhodnutia o nároku na dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku