Živnostníci musia už začiatkom februára zaplatiť vyššie odvody

Väčšina živnostníkov bude musieť aj v tomto roku platiť vyššie odvody. Od januára sa totiž zvýšil minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody až takmer 90 percent všetkých podnikateľov.

16.01.2014 06:30
živnostník, živnosť, podnikateľ, stavba,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Najnižšie možné odvody sa živnostníkom počítajú z polovice priemernej mzdy spred dvoch rokov. A keďže priemerná mzda rastie, zvyšuje sa aj minimálny vymeriavací základ. Vlani sa najnižšie možné odvody do zdravotnej poisťovne a do Sociálnej poisťovne počítali zo sumy 393 eur. V tomto roku je to až zo sumy 402,50 eura.

A tak živnostník, ktorý platí minimálne odvody, musí v tomto roku posielať každý mesiac do Sociálnej poisťovne 133,42 eura. Vlani to bolo 130,27 eura. Minimálne preddavky na poistné do zdravotnej poisťovne zase vzrástli z 55,02 eura na tohtoročných 56,35 eura. Mesačne si tak väčšina podnikateľov priplatí na odvodoch 4,48 eura.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si môžu živnostníci vypočítať výšku svojho dôchodku?

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Koľko peňazí majú živnostníci posielať do zdravotnej poisťovne, sa dozvedia z ročného zúčtovania, ktoré im poisťovne zaslali minulý rok v októbri. Sociálna poisťovňa však zmenu vo výške odvodov neoznamuje, ale živnostníci si musia sami vypočítať, koľko peňazí majú platiť. Okrem pracovníkov v pobočkách im môže pomôcť aj kalkulačka na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Prvýkrát musia živnostníci zaplatiť odvody v novej výške najneskôr 8. februára, keď je splatné poistné za mesiac január. Keďže sa odvody platia mesačne pozadu, do 8. januára bolo potrebné zaplatiť odvody ešte v pôvodnej sume za december minulého roku.

Ak by niekto zabudol poslať do poisťovne viac peňazí, hrozí mu pokuta. „Fyzickým osobám povinným odvádzať poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie, ktoré neodviedli poistné a príspevky na starobné dôchodkové sporenie za príslušný kalendárny mesiac včas alebo ich odviedli v nižšej sume, Sociálna poisťovňa predpíše podľa zákona penále vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie do dňa, keď bola dlžná suma poukázaná na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici, zaplatená v hotovosti alebo do dňa začatia kontroly,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Aj keď vyššie príspevky do poisťovní väčšinu podnikateľov pravdepodobne nepotešia, v budúcnosti by sa im vynaložené peniaze mohli vrátiť v podobe vyšších dávok či vyššieho dôchodku. Výška dávok je totiž priamo nadviazaná na vymeriavací základ, z ktorého si živnostník platí odvody. V tomto roku tak budú podnikatelia prvýkrát profitovať z toho, že sa vlani výraznejšie zvýšil minimálny vymeriavací zo 44,2 na 50 percent priemernej mzdy. Živnostník, ktorý si platí minimálne odvody a bol vlani 30 dní chorý, dostal nemocenskú dávku vo výške 174,32 eura. V tomto roku by mal dostať 201,56 eura.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostníci