Národná banka už nemá výhrady k zmenám v druhom pilieri

Národná banka Slovenska (NBS) berie späť svoju pripomienku k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, podľa ktorej by sa mali zmierniť podmienky výberu úspor z druhého piliera.

06.12.2013 10:39 , aktualizované: 13:09
debata (3)

Kým podľa ministerského návrhu by sa výber umožnil len tým sporiteľom, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo z prvého a druhého piliera v súčte je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur, centrálna banka navrhovala túto hranicu znížiť na dvojnásobok sumy životného minima, teda na približne 400 eur. „Táto pripomienka sa dostala do medzirezortného pripomienkového konania nedopatrením,“ uviedla hovorkyňa centrálnej banky Petra Pauerová.

NBS v pripomienke argumentovala tým, že v súčasnosti sa priemerná výška dôchodku z prvého piliera približuje sume dvojnásobku životného minima. „Preto takto nastavenú hranicu na poberanie dôchodku z druhého piliera považujeme za dostatočne vysoký a primeraný doplnok k dôchodku z prvého piliera,“ uvádza sa v pripomienke, ktorú centrálna banka vzala späť.

Za nižšiu hranicu penzie, po presiahnutí ktorej by mohol sporiteľ využiť tzv. programový výber, sa prihovárajú dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Ich názor na konkrétne nastavenie však nie je jednotný. DSS VÚB Generali rovnako ako centrálna banka žiada uzákoniť túto hranicu ako dvojnásobok životného minima. „Hranica štvornásobku je zbytočne vysoká a zásadne obmedzuje okruh sporiteľov, ktorí budú môcť časť svojich úspor čerpať formou programového výberu,“ tvrdí DSS VÚB Generali. Upozorňuje, že počet dôchodcov, ktorí v súčasnosti poberajú dôchodok vo výške približne 400 eur, je asi tretina.

Ešte benevolentnejšia by bola DSS Poštovej banky, ktorá odporúča ponechať ako hranicu sumu zodpovedajúcu 1,2-násobku životného minima. „Veľká časť sporiteľov, ktorí vstupovali do systému, sa pre vstup rozhodla aj pre možnosť výberu svojich nasporených prostriedkov po splnení podmienky kúpy dôchodku vo výške 1,2-násobku životného minima, pričom zvyšok úspor zostal majetkom sporiteľa,“ uviedla DSS Poštovej banky.

Odborári upozorňujú na to, že navrhovaná novela zákona obsahuje prvky a nároky, ktoré v pôvodnom znení zákona neboli a ktoré menia v celom rozsahu starobné dôchodkové sporenie. „Z tohto dôvodu by predkladateľ mal zvážiť opätovné „otvorenie“ starobného dôchodkového sporenia a umožniť jeho účastníkom rozhodnúť sa o zotrvaní alebo vystúpení z druhého piliera,“ uviedla Konfederácia odborových zväzov SR. Odborári okrem toho žiadajú zákonom obmedziť náklady na uzatvorenie zmluvy o vyplácaní dôchodku. Výška nákladov na uzatvorenie jednej takejto zmluvy by podľa návrhu KOZ nemala prekročiť 1 % z hodnoty osobného účtu sporiteľa, maximálne 10 % minimálnej mzdy.

Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, si podľa návrhu rezortu práce a sociálnych vecí bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima.

Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Postupné vyplácanie penzijných úspor pritom musí trvať buď najmenej 10 rokov, alebo vyplácaná suma musí byť maximálne vo výške životného minima. Rezort práce a sociálnych vecí chce súčasne od začiatku budúceho roka zrušiť terajšiu podmienku minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #NBS