Poisťovne väčšinu zisku z penzií dajú ľuďom

Už v roku 2015 si prvých tritisíc penzistov kúpi za peniaze z druhého piliera súkromné dôchodky od poisťovní. Peniaze od ľudí poisťovne nenechajú ležať v trezore, ale ďalej ich investujú na finančných trhoch a väčšina zisku podľa zákona opäť pripadne klientom.

26.11.2013 20:00 , aktualizované: 27.11.2013 08:00
sporenie, vklad, prasiatko, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Ak by sa poisťovni podarilo peniaze ľudí zhodnotiť o 2,5 percenta za rok, tak pri súkromnom dôchodku desať eur mesačne by mimoriadny výnos mohol klientovi priniesť bonus 6,72 eura ročne. Túto sumu však poisťovňa vyplatí, len ak dosiahne lepšie ako plánované výnosy.

„Ak sa poisťovni podarí dosiahnuť lepšie ako plánované zhodnotenie peňazí, tak minimálne 80 percent z tohto prebytku sa vyplatí poberateľovi penzie,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Táto situácia nastane, ak poisťovňa pri vyplácaní desaťeurového dôchodku počítala s ročným zhodnotením peňazí na úrovni dvoch percent, ale reálne sa je podarilo zarobiť až 2,5 percenta ročne. Správne rozdelenie zisku v prospech ľudí bude kontrolovať Národná banka Slovenska. „Na druhej strane, ak sa poisťovni nepodarí zhodnotiť peniaze ľudí v plánovanej výške, tak stratu si nesie sama. Penzie ľudí nemôžu klesnúť,“ ubezpečil Burian.

Podľa ekonóma Vladimíra Baláža si človek odchádzajúci do penzie za úspory z druhého piliera vo výške 1 800 eur bude môcť kúpiť približne 10-eurový mesačný dôchodok. Poisťovni na ročné pokrytie takejto penzie bude stačiť suma 120 eur a zvyšných 1 680 eur môže investovať na finančnom trhu.

„Ak sa poisťovni podarí v prvom roku dosiahnuť zhodnotenie až 2,5 percenta ročne, poberateľovi dôchodku musí vyplatiť minimálne 80 percent z prebytku,“ pokračoval Burian.

Pri plánovanom zhodnotení na úrovni dvoch percent ročne tak prebytok bude 0,5 percenta zo sumy 1¤680 eur. To znamená, že bonusových 6,72 eura dostane klient. Zvyšných 1,68 eura si nechá poisťovňa. Rozdeľovanie zisku z takzvaných technických rezerv je jedinou štátom presadzovanou reguláciou poplatkov pri vyplácaní súkromných penzií.

Pri odchode do penzie si ľudia za peniaze zarobené investovaním v druhom pilieri môžu kúpiť doživotný dôchodok od poisťovne. Na trhu bude viacero poisťovní, no a keďže všetky poplatky budú započítané do výšky mesačného dôchodku, najnižšie poplatky budú mať poisťovne s najvyššími penziami.

„Ľudia by pri kúpe dôchodku nemali pozerať len na jeho výšku, ale aj schopnosť poisťovne vyplácať dohodnutú výšku penzie počas celého života dôchodcu,“ upozorni Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. Súkromné poisťovne totiž na rozdiel do štátneho priebežného systému môžu skrachovať.

„Pravdepodobnosť krachu poisťovne je veľmi malá, ale v dlhodobom období existuje,“ povedal Jiří Cihlář, analytik finančných trhov spoločnosti Next Finance. Štát si ochranu súkromných penzií sľubuje od prideľovania licencií len silným poisťovniam a prísnej kontroly Národnej banky Slovenska. Peniaze slúžiace na vyplácanie súkromných dôchodkov zároveň budú oddelené od ostaného biznisu poisťovní, aby na ne nemohli siahnuť v prípade problémov v iných sektoroch podnikania.

„V krajnom prípade, ak by predsa len nastala taká situácia, že by poisťovni hrozil krach, Národná banka Slovenska môže nariadiť prevod poistného kmeňa na inú poisťovňu,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

„Na takýto scénar sa rozhodne nedá vsadiť. Pri krachu poisťovne by bolo pre Národnú banku Slovenska veľmi obtiažne, aby z nej dokázala vytiahnuť čo i len časť peňazí sporiteľov,“ pokračoval Cihlář. Poisťovne totiž okrem zlého odhadnutia rizika dlhovekosti môžu prerobiť na finančných trhoch alebo doplatiť na podvody zo strany zamestnancov. V porovnaní s tým štátny priebežný systém nemôže skončiť ani v prípade krachu štátu, lebo peniaze na dôchodky sú vyberané z peňazí pracujúcich ľudí. Na druhej strane, pri neustálom poklese pracujúcich ľudí, spojenom s neustále sa zvyšujúcim počtom dôchodcov, budú štátne dôchodky v budúcnosti veľmi malé.

Štát v prvom roku odhaduje priemerné dôchodky z druhého piliera na úrovni 23,40 eura za mesiac. V druhom pilieri sa totiž pre vidinu švajčiarskych dôchodkov ocitli aj ľudia s podpriemernými platmi, ktorí budú mať pre vstup do druhého piliera o pár eur nižšie penzie, ako keby sa spoliehali len na štát. Straty však nebudú vysoké aj preto, že prví penzisti budú stále 90 percent dôchodku poberať od štátu a len desať od súkromnej poisťovne. Druhý pilier sa pre zvyšovanie solidarity v prvom pilieri oplatí hlavne ľuďom s nadpriemernými platmi.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #II. pilier