Súkromné penzie budú rizikovejšie

Dôchodky kupované za peniaze z druhého piliera budú menej chránené pred krachom ako štátne penzie. Aj keď bankrot úspor je málo pravdepodobný, nie je vylúčený.

22.11.2013 12:02
peniaze, domino, riziko, investícia, investor Foto:
Ilustrčné foto.
debata (34)

Prvé súkromné penzie si ľudia budú kupovať v roku 2015. Podmienky vyplácania penzií vyvolali už viaceré otázniky. Ľudia si za úspory budú objednávať penziu v komerčných poisťovniach na trhu. Kým v bankách sú vklady ľudí chránené až do výšky stotisíc eur, pri poisťovniach sa zatiaľ ochrana podobného rozsahu nečrtá.

V trhovej ekonomike pritom nie sú krachy súkromných poisťovní alebo bánk ničím výnimočným. Ľuďom tak hrozí, že ak si vyberú súkromnú poisťovňu, ktorá v priebehu svojho podnikania skrachuje, prídu o časť súkromnej penzie.

„V trhovej ekonomike vám nikto nezaručí, že súkromná poisťovňa nemôže skrachovať, ale toto riziko je veľmi malé,“ povedal ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. Garantom fungovania systému totiž bude Národná banka Slovenska, ktorá udelí licenciu na predaj súkromných dôchodkov len silným poisťovniam.

„V prvom rade poisťovne vytvárajú na svoje záväzky technické rezervy, ktoré sú kryté povolenými aktívami a poisťovne sú povinné dodržiavať solventnosť, ktorú je možné chápať ako ,kapitálový vankúš' na krytie neočakávaných strát poisťovne,“ reaguje Petra Pauerová, hovorkyňa NBS. Podľa nej NBS už v prípade poklesu vlastných zdrojov pod požadovanú úroveň alebo pri nedostatočnosti technických rezerv môže proti poisťovni využiť nápravné a sankčné mechanizmy. Ide napríklad o navýšenie technických rezerv či ozdravný plán. „Ak by ozdravné opatrenia neboli účinné, NBS môže pristúpiť k nariadeniu prevodu poistného kmeňa alebo zaviesť nútenú správu ešte pred krachom poisťovne. V krajnom prípade, ak nastane krach poisťovne a nedôjde k prevodu poistného kmeňa, záväzky voči poisteným sú prednostne uhrádzané,“ dodáva Pauerová.

Až budúcnosť však ukáže, či budú odborníci z Národnej banky Slovenska, schopní aj zachrániť peniaze ľudí ešte pred krachom poisťovne.

Garancia penzie z druhého piliera je ďalším otáznikom v systéme. V čase, keď sa chystá vyplácanie penzií z druhého piliera, sa pritom už ukázali dva podvody na ľuďoch, ktoré boli spôsobené prázdnymi sľubmi politikov a správcov penzií pri vzniku systému v roku 2005. Dzurindova vláda v roku 2005 sľubovala, že kto si usporí v 1. a 2. pilieri na vyššiu penziu, ako 1,2-násobok životného minima (240 eur mesačne), zvyšné peniaze si môže z 2. piliera vybrať v čase odchodu do dôchodku. Teraz sa však ukázalo, že hranica má byť až 800 eur, lebo viac systém vraj nemôže dovoliť. Správcovia súkromných penzií zase sľubovali štedré dôchodky. Ale prví penzisti s kombinovaným sporením môžu mať napokon nižšie dôchodky ako dôchodcovia odkázaní len na štátny pilier.

Príklady z cudziny hovoria, že aj garancia vyplácania penzií by mala byť vyššia. „V Británii napríklad v minulosti skrachovala životná poisťovňa Equitable Life,“ pokračoval ekonómka Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance. Tamojšia kontrola tak zlyhala pri určovaní takzvaných technických rezerv, z ktorých sa prípade krachu poisťovne odškodňujú klienti. Časť odborníkov si tak myslí, že ani na Slovensku nie je dobre spoliehať sa len na kontrolu Národnej banky Slovenska, ale rovnako ako pri bankových vkladoch vytvoriť fond, z ktorého by boli odškodňovaní klienti skrachovaných poisťovní.

Ďalšou nejasnosťou je nastavenie poplatkov za poskytovanie súkromných penzií. „Tie budú započítané vo výške budúceho dôchodku. Najnižšie poplatky tak budú mať poisťovne s najvyššími doživotným dôchodkami,“ uviedol Baláž. Ľudia by podľa ekonóma nemali zabúdať, že najvyššie dôchodky môžu ponúkať poisťovne s problémami, snažiace sa získať dostatok nového kapitálu. „Rovnako pri bankách najvyššie úroky ponúkajú menej stabilné finančné domy s nedostatkom vlastného kapitálu,“ dodal Baláž.

Poisťovne totiž peniaze od ľudí naďalej investujú do rôznych cenných papierov. Na nich väčšinou zarábajú, ale takisto môžu aj vážne prerobiť. Poisťovňa s problémami by sa tak chýbajúci kapitál teoreticky mohla snažiť získať cez najvyššie dôchodky. Zároveň ľudia nemajú nijakú istotu, že si poisťovne nebudú účtovať až príliš vysoké poplatky, tak ako sa to deje v prípade slovenských bánk. Pri poisťovniach sú poplatky súčasťou produktov.

S príchodom roka 2015 Sociálna poisťovňa spustí centrálny ponukový elektronický systém. V ňom prvých tritisíc súkromných dôchodcov zadá výšku úspor z druhého piliera a či majú záujem o valorizovaný alebo pozostalostný dôchodok. Následne všetky poisťovne pošlú ľuďom na ich e-mail záväzné ponuky obsahujúce budúcu výšku súkromných dôchodkov. Ľudia s nízkymi úsporami, odhadom do dvetisíc eur, dostanú od poisťovní dočasný dôchodok vo výške 16 eur, ktorý im poisťovňa vyplatí v priebehu desiatich rokov. Väčšina ľudí bude mať nárok na doživotný dôchodok v priemernej výške 23,40 eura. Čím budú do penzijného veku vstupovať ľudia z dlhšou dobou sporenia, tým sa bude podiel penzie z druhého piliera zvyšovať. Väčšinu penzie ľuďom stále bude vyplácať štátna poisťovňa.

„Kupovanie súkromných dôchodkov za peniaze z druhého piliera bude v prvých rokoch výhodné hlavne pre ľudí s nadpriemernými príjmami. Postupom času však druhý pilier zarobí viac peňazí aj pre ľudí s priemernými či nižšími príjmami,“ uzavrel Baláž. Ľudia sporiaci štyridsať rokov totiž zarábajú už dosť peňazí, zarábajú aj na takzvanom zložitom úročení, čo sú úroky z úrokov. Odborníci sa tak zhodujú, že do druhého piliera by mali vstupovať hlavne mladí ľudia, a to bez ohľadu na výšku svojho súčasného platu.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier