Súkromný pilier dá nízke dôchodky

Ministerstvo práce odhaduje v roku 2015 priemerný dôchodok získaný za peniaze z druhého piliera na úrovni 23,40 eura za mesiac. Nízka suma je spôsobená krátkou dobou sporenia od roku 2005, finančnou krízou a tým, že do systému vstúpili aj starí ľudia s nízkymi príjmami.

21.11.2013 12:03
kalkulačka, dôchodok, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (34)

„Prví sporitelia budú poberať doživotný starobný dôchodok zo starobného dôchodkového sporenia v priemernej mesačnej výške približne 23,40 eura,“ povedal hovorca ministerstva prace Michal Stuška. V roku 2015 dostane štátny aj súkromných dôchodok približne tritisíc ľudí. „Pre krátkosť sporenia nie je malý dôchodok žiadnym prekvapením. V druhom pilieri si na vyššie penzie treba pravidelne sporiť tridsať až štyridsať rokov,“ uviedol Richard Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Podľa odhadov ministerstva práce ak by nebola zrušená podmienka minimálne desaťročného sporenia v druhom pilieri, tak priemerné dôchodky by dosahovali 45,90 eura.

Samotné poisťovne zatiaľ nemajú stanovené, aký dôchodok ponúknu ľuďom za peniaze zarobené v druhom pilieri. Vychádzať sa tak dá len z toho, že sporitelia odvádzajúci desať rokov peniaze do druhého piliera, budú mať 90 percent dôchodku plateného štátom a zvyšok súkromnou poisťovňou. „Preto ak sa priemerný dôchodok pohybuje dnes na úrovni 390 eur, mohla by sa priemerná výška dôchodku z druhého piliera pohybovať v roku 2015 na úrovni približne 39 eur,“ vypočítal Jozef Paška, predseda predstavenstva Allianz – Slovenská dss.

S príchodom roku 2015 Sociálna poisťovňa spustí centrálny ponukový elektronický systém. V ňom si ľudia zadajú výšku úspor z druhého piliera, čí majú záujem o valorizovaný, alebo pozostalostný dôchodok a následne im všetky poisťovne predávajúce súkromné dôchodky automaticky pošlú svoje záväzné ponuky. Ľudia s nízkymi úsporami, odhadom do dvetisíc eur, dostanú od poisťovní dočasný dôchodok vo výške 16 eur, ktorý im poisťovňa vyplatí v priebehu desiatich rokov. Väčšina ľudí bude mať nárok na doživotný dôchodok v priemernej výške 23,40 eura.

Za nasporenú sumu v druhom pilieri si ľudia budú môcť kúpiť starobný dôchodok, predčasnú starobnú penziu a pozostalostné dôchodky. Mesačná výška sa bude odvíjať od zvolených podmienok. Ak si človek vyberie súkromný dôchodok zvyšovaný o infláciu, musí v úvode počítať s nižšou penziou. Podobne s nižšou penziou z druhého piliera musí v úvode počítať sporiteľ, ktorý si pre prípad smrti vyberie možnosť pozostalostného dôchodku pre blízkych.

Pre súčasnú štedrosť štátnych dôchodkov sa podľa ministerstva práce trom skupinám ľudí vôbec neoplatilo vstupovať do druhého piliera. V prvej sú ľudia starší ako 45 rokov s mesačným príjmom pod 805 eur v hrubom. V druhej sa nachádzajú ľudia tesne pred päťdesiatkou s hrubým mesačným príjmom tesne pod tisíc eurami a v tretej zamestnanci nad päťdesiat s mesačnou mzdou tesne nad tisíc eur.

„Každá snaha o určenie výhodnosti, respektíve nevýhodnosti sporenia na dôchodok vychádza z rôznych modelových prepočtov. Vo všeobecnosti platí, že čím nižší príjem, tak tým menej je výhodný vstup do druhého piliera aj pri mladšom veku,“ uzavrel Stuška z rezortu práce.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier