Kedy mi štát vráti dane?

Otázky a odpovede o pracujúcich penzistoch.

21.11.2013 06:30
senior, dôchodca, penzista, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minulý rok v lete som začal poberať dôchodok, pričom som prestal pracovať. Teraz som sa dohodol s mojim bývalým zamestnávateľom, že budem pre neho pracovať na dohodu. Zvýši mi potom Sociálna poisťovňa dôchodok?

Od tohto roka sa platia odvody už aj v prípade práce na dohodu. To znamená, že zamestnávateľ vám bude musieť z platu strhávať odvody na dôchodkové poistenie, vďaka čomu vám vznikne nárok na zvýšenie dôchodku. O prepočítanie penzie môžete požiadať až potom, ako vám dôchodkové poistenie zanikne, teda keď prestanete pracovať.

Musím odísť zo svojho zamestnania, ak požiadam o predčasný dôchodok?

Od roku 2011 nie je možné zároveň poberať predčasnú penziu a byť dôchodkovo poistený ako zamestnanec. Ak by ste chceli získať predčasný dôchodok, museli by ste prestať pracovať. Od tohto roku nemôžete popri poberaní predčasnej penzie pracovať už ani na dohodu.

V máji budúceho roku dovŕšim dôchodkový vek. Chcem odísť zo zamestnania a požiadať o penziu. Vráti mi štát nejaké dane?

Keďže zamestnávateľ vám každý mesiac z príjmu odpočíta len jednu dvanástinu ročnej nezdaniteľnej časti základu dane, pri podaní daňového priznania alebo pri ročnom zúčtovaní daní si uplatníte nezdaniteľnú sumu v plnej výške. S najväčšou pravdepodobnosťou vám preto vznikne preplatok na dani, ktorý vám daňový úrad v nasledujúcom roku vráti. Musíte však požiadať svojho posledného zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, alebo sám podať daňové priznanie.

Popri dôchodku pracujem na dohodu, no môj príjem nedosahuje ani polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. Kedy mi daňový úrad vráti daň, ktorú mi zamestnávateľ strhol?

Aby ste získali späť zaplatenú daň, musíte do konca marca budúceho roku sám podať daňové priznanie. Daňový úrad má potom 40 dní na to, aby vám preplatok vrátil. To znamená, že peniaze dostanete začiatkom mája budúceho roku. V prípade, že by ste nepodali daňové priznanie, ale požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, daňový úrad by vám žiadne peniaze nevrátil.

Poberám starobný dôchodok a zároveň pracujem. Vo firme je zlá situácia a hrozí, že dostanem v rámci úsporných opatrení výpoveď. Dostanem v takom prípade podporu v nezamestnanosti?

Ako starobný dôchodca nemáte nárok na dávku v nezamestnanosti. Okrem toho, že pracujúci starobný dôchodca neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vôbec nezaeviduje fyzickú osobu, ktorá má dôchodkový vek a bol jej priznaný starobný dôchodok. Po rozviazaní pracovného pomeru preto starobnému dôchodcovi nevznikne nárok dávku v nezamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia