Dôchodok vám vzrastie, ak budete pracovať

Desaťtisíce dôchodcov aj napriek tomu, že poberajú starobnú penziu, naďalej pracujú. Ich dôchodok totiž veľakrát nepostačuje na to, aby si dokázali udržať rovnaký životný štandard ako pred získaním nároku na penziu.

19.11.2013 06:30
dôchodok. dôchodca, pracujúci, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Štatistiky Sociálnej poisťovne ukazujú, že príjem človeka po odchode do dôchodku sa výrazne zníži. Priemerný dôchodok vlani dosahoval necelých 47 percent priemernej hrubej mzdy. V októbri priemerná starobná penzia dosahovala 390,37 eura a priemerný hrubý plat v druhom štvrťroku sa pohyboval na úrovni 818 eur, čo je v čistom 631 eur.

Mnohí ľudia nie sú na takýto výrazný pokles príjmu pripravení a preto aj po dovŕšení dôchodkového veku naďalej pracujú. Keďže zamestnávateľ musí aj pracujúcim penzistom strhávať zo mzdy odvody, majú nárok na viaceré výhody. Vďaka plateniu dôchodkového poistenia môžu požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. „O zvýšenie dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku môže pracujúci dôchodca požiadať najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kedy sa vám dôchodok nezvýši.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kto chce zvýšiť dôchodok, môže o to požiadať buď na formulári, ktorý je k dispozícii na pobočke Sociálnej poisťovne alebo listom. „Takáto neformálna žiadosť však musí obsahovať identifikačné údaje, ako je meno, priezvisko, rodné číslo a adresa žiadateľa, ďalej uvedie o čo žiada a odkedy,“ tvrdí Višváder. Podpísanú žiadosť je potrebné buď poslať poštou na adresu ústredia Sociálnej poisťovne alebo ju osobne odniesť na ktorúkoľvek pobočku poisťovne. „K žiadosti o zvýšenie starobného dôchodku už nepripája žiadne doklady. Ak bol zamestnancom, evidenčný list dôchodkového poistenia zaňho vystaví zamestnávateľ a odovzdá ho Sociálnej poisťovni a ak bol samostatne zárobkovo činný, evidenčný list dôchodkového poistenia vystaví pobočka Sociálnej poisťovne,“ dodal Višváder.

O koľko zvýši Sociálna poisťovňa dôchodok, závisí predovšetkým od toho, koľko daný človek celkovo po dovŕšení dôchodkového veku zarobil. Ak by napríklad niekto tento rok popri dôchodku pracoval päť mesiacov a zarábal 500 eur v hrubom, jeho dôchodok by mal vzrásť o 1,40 eura. V prípade, že by pracoval za rovnakú sumu a nepoberal by dôchodok, hoci by na neho mal nárok, prináležalo by mu zvýšenie o 2,70 eura. Zároveň by sa mu vypočítaný dôchodok zvýšil o pol percenta za každých 30 dní, kedy dôchodok nedostával, hoci mohol. V prípade, že by mal napríklad nárok na dôchodok vo výške 400 eur, za päť mesiacov by sa mu zvýšil o desať eur.

Zvýšiť dôchodok prácou si môžu aj predčasní dôchodcovia. Pre nich však platí zákaz poberať súčasne predčasnú penziu a byť povinne dôchodkovo poistený. To znamená, že akonáhle sa zamestnajú a z tejto práce im vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. Vôbec pritom nie je dôležité, koľko peňazí zarobia, ale o zastavení dôchodku rozhoduje len to, že im vzniklo dôchodkové poistenie. O penziu tak príde predčasný dôchodca aj vtedy, ak by sa rozhodol zamestnať na dohodu čo i len za pár eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia