Cestovanie vlakom je pre penzistov výhodné

Ľudia do 70 rokov si musia zakúpiť na získanie zľavy preukaz, nad 70 rokov dostanú zľavu na základe občianskeho preukazu.

05.11.2013 06:30
Vlak, poschodový, železnice Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Seniori do 70 rokov

  • ak si zakúpite preukaz Senior Railplus za 9,90 eura, môžete pri ceste vlakom ušetriť až 40 % a nasledovné výhody: zľava 40 % z obyčajného cestovného na všetky vlaky osobnej dopravy; polovičné jednorazové a časové cestovné na Tatranských elektrických železniciach a Ozubnicovej železnici; zľava na EC príplatok; mimoriadne výhodné zľavnené cestovné do Českej republiky; zľava na iné dohodnuté produkty v medzinárodnej preprave; špeciálne akciové ponuky vyhlásené dopravcom počas roka; ďalšie výhodné ponuky zmluvných partnerov
  • preukaz si môžete kúpiť vo všetkých väčších železničných staniciach na území Slovenska. K jeho kúpe potrebujete preukaz totožnosti a aktuálnu farebnú fotografiu na fotografickom papieri (3 × 3,5 cm).
  • pri použití SC, EC je potrebné dokúpenie príplatku v hodnote 1 euro. Pri použití lôžkových alebo ležadlových vozňov je potrebné zakúpiť si lôžkový alebo ležadlový lístok.
  • v prípade použitia IC vlaku si musíte kúpiť cestovný doklad III. cenovej kategórie podľa Prepravného poriadku ZSSK, a.s., pre IC vlaky na trase Bratislava – Košice a späť.
  • Príklady cien: Bratislava – Košice: bez preukazu: 18,76 eura; s preukazom: 11,26 eura; Košice – Žilina: bez preukazu: 10,94 eura; s preukazom: 6,57 eura.

Seniori nad 70 rokov

  • nárok na prepravu vzniká na základe zakúpenia cestovného lístka podľa Cenníka cestovného k Prepravnému poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK) pre občanov nad 70 rokov na 2. vozňovú triedu vlakov osobnej dopravy. Výška cestovného je 0,15 eura za každých i len začatých 50 km v 2. triede. Neplatí pre trate TEŽ a OŽ. Na uvedených tratiach je výška jednorazového cestovného 0,25 eura na celú trať TEŽ a OŽ. Zľavnené časové sieťové cestovné lístky platia podľa cenníka platného pre tieto trate. Zľava sa cestujúcim poskytuje na základe predloženia preukazu totožnosti.
  • v prípade použitia EC vlaku je potrebné zaplatiť príplatok, v prípade použitia IC vlaku je potrebné zakúpiť si cestovný doklad III. cenovej kategórie podľa Prepravného poriadku ZSSK, a. s., pre IC vlaky na trase Bratislava – Košice a späť a pre vybrané komerčné vlaky
  • pri použití lôžkových alebo ležadlových vozňov je potrebné zakúpiť si lôžkový alebo ležadlový lístok

Zdroj: www.slovakrail.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba