V penziách sa opäť prejaví väčšia solidárnosť

Aj v budúcoročných penziách sa prejaví väčšia solidárnosť - pri valorizácii aj pri výpočte nových dôchodkov lepšie zarábajúcich ľudí.

19.10.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (36)

Už začiatkom roka dostane viac ako jeden a pol milióna slovenských dôchodcov zvýšené penzie o pravidelnú valorizáciu. Po druhý raz sa však nebudú zvyšovať percentuálne, ale pevnou sumou. A navyše každý druh penzie sa zvýši o inú sumu. Zmenší sa tak rozdiel medzi nízkymi a vysokými dôchodkami.

„Pri valorizácii dôchodkov sa opäť vychádza z ukazovateľov, ktoré stanovila novela zákona o sociálnom poistení. Tak inflácia, ako aj rast priemernej mesačnej mzdy v rozhodujúcom období boli tentoraz nižšie, ako pred rokom – čo sa logicky prejaví aj na nižšom náraste dôchodkov,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa budú zvyšovať dôchodky v nasledujúcich rokoch.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Pevná suma sa určí percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 60 percent z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 40 percent z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku za prvý polrok roku 2013. Pevná suma sa teda bude odvíjať od percenta 2,3 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2013.

Každému starobnému dôchodcovi sa penzia zvýši o 8,80 eura, predčasným dôchodcom o 8,90 eura. Poberateľ nekráteného starobného dôchodku v sume 200 eur bude mať od 1. januára 2014 zvýšený dôchodok o 8,80 eura, čo zodpovedá nárastu o 4,4 %, kým predčasný penzista, ktorý dostáva 500 eur, bude mať zvýšený dôchodok o 8,90 eura, čo zodpovedá nárastu o 1,76 %.

Pozostalostné penzie vzrastú o 5,70 eura, siroty dostanú navyše tri eurá. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 7,80 eura, zatiaľ čo tento rok dostali 10,10 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 4,50 eura, kým teraz v januári to bolo 5,90 eura.

Sociálna poisťovňa predpokladá výdavky na valorizáciu v sume takmer 140 miliónov eur. Sumu, o ktorú sa penzia navýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. "Každoročne vydávame o zvýšení dôchodkových dávok rozhodnutia, ktoré budú zaslané tak, aby ich poberatelia dôchodkov k výplatnému termínu v januári 2014 mali už doručené,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako ďalej dodal, poberatelia dôchodkov dostanú zvýšenú penziu už vo výplatnom termíne v januári 2014 spolu s doplatkom od 1. januára 2014 do dňa, ktorý predchádza dňu výplatného termínu. 

Budúcu penziu, teda jej sumu ,ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri jej výpočte dôležité a majú vplyv na konečnú sumu penzie. Jedným z nich je aj aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa každý rok zvyšuje. Kým tento rok dosahuje 10,0098 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 10,2739 eura.

Človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek v decembri tohto roka a požiada o penziu, splní všetky podmienky, zarába približne 1 200 eur a má odpracovaných 42 rokov, dostane už aj s januárovou valorizáciou dôchodok približne vo výške 610 eur. Jeho kolega dosiahne penzijný vek v januári aj oň požiada. Odpracoval rovnaký počet rokov a tiež zarábal priemernú mzdu. Jeho dôchodok však bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne na úrovni 620 eur.

„Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek ešte v tomto roku, sa rozhoduje individuálne, či požiada o dôchodok odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, teda ešte v tomto roku, alebo až v budúcom,“ informuje Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ pokračuje.

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorá ovplyvní výšku vášho budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Aj túto veličinu čaká zmena v prípade, že človek, ktorý odchádza do dôchodku, zarába v hrubom viac ako tisíc eur, respektíve ak zarába menej, ako je priemerná mzda na Slovensku. "V roku 2014 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať 76 %, kým v tomto roku to je 80 %,“ dodal Višváder.

Pri odchode do dôchodku získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 17 percent navyše, od januára to bude 18 percent. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 260 eur, na budúci rok to už bude asi 266 eur a v roku 2015 až 275 eur.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia