Od čoho závisí dôchodok zo Sociálnej poisťovne

Čím viac niekto zarába a čím viac rokov odpracuje, tým by mal dostať vyššiu penziu.

05.10.2013 06:30
kalkulačka, dôchodok, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od výšky mzdy

  • Mzda, z ktorej si žiadateľ o dôchodok platil odvody, vstupuje do vzorca pre výpočet penzie vo forme priemerného osobného mzdového bodu. V roku, keď bol jeho zárobok na úrovni priemerného platu spred dvoch rokov, získa poistenec osobný mzdový bod vo výške 1. Ak bol jeho zárobok vyšší, aj jeho osobný mzdový bod je vyšší. V prípade, že zarábal menej, jeho osobný mzdový bod je nižší.
  • Osobné mzdové body za jednotlivé odpracované roky sa následne spriemerujú a získa sa tak priemerný osobný mzdový bod. V prípade, že je vyšší ako 1,25, Sociálna poisťovňa ho zníži. V súčasnosti sa pri úprave priemerného osobného mzdového bodu započíta celých 1,25 a zo zvyšnej hodnoty sa zoberie do úvahy len 80 percent. V ďalších rokoch sa toto percento bude znižovať a od roku 2018 sa z hodnoty nad 1,25 bude započítavať len 60 percent.
  • Naopak, ľuďom, ktorých priemerný osobný mzdový bod je nižší ako 1, ho Sociálna poisťovňa upraví smerom nahor. V súčasnosti pripočíta k takémuto priemernému osobnému mzdovému bodu 17 percent z rozdielu medzi hodnotou 1 a získaným priemerným bodom. V ďalších rokoch toto percento postupne porastie až na konečných 22 percent v roku 2018.
  • Priemerný osobný mzdový bod môže dosiahnuť maximálnu hodnotu 3. To znamená, že ak niekto zarába viac ako 3-násobok priemernej mzdy, dôchodok sa mu vypočíta, ako by jeho plat bol vo výške 3-násobku priemerného platu.

Od počtu odpracovaných rokov

  • Priemerný osobný mzdový bod sa pri výpočte dôchodku násobí obdobím dôchodkového poistenia a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Obdobie dôchodkového poistenia predstavuje odpracované roky. Čím dlhšie niekto bude pracovať a z tejto práce bude dôchodkovo poistený, tým bude počet odpracovaných rokov vyšší, a preto bude aj jeho dôchodok vyšší.

Od rastu priemerných platov

  • Rast priemerných platov vstupuje do výpočtu dôchodku vo forme aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Tá sa určuje na základe medziročného zvýšenia priemerných miezd v treťom štvrťroku.
  • V tomto roku je aktuálna dôchodková hodnota na úrovni 10,0098 eura. Budúcoročná aktuálna dôchodková hodnota bude známa až potom, keď Štatistický úrad SR zverejní údaje o raste priemerných platov v treťom štvrťroku.
  • Aktuálna dôchodková hodnota predstavuje, akú sumu dostane človek od Sociálnej poisťovne za jeden odpracovaný rok, v ktorom jeho plat bol na úrovni priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Od dĺžky sporenia v druhom pilieri

  • Ľuďom, ktorí sú zapojení v druhom pilieri, sa vypočítaný dôchodok z prvého piliera zníži za obdobie dôchodkového sporenia. Keďže do konca augusta minulého roku išla polovica dôchodkových odvodov do prvého piliera a druhá polovica odvodov do druhého piliera, zníži sa za tieto odpracované roky dôchodok o jednu polovicu. Od 1. septembra 2012 idú do druhého piliera len 4 percentá z platu a do prvého 14 percent. To znamená, že za tento čas sa dôchodok z prvého piliera zníži o dve devätiny.
  • Znižuje sa vždy len dôchodok, ktorý prislúcha za obdobie účasti v druhom pilieri. V prípade, že niekto vystúpil z druhého piliera, bude mať nárok len na penziu od Sociálnej poisťovne a dostane ju v plnej výške, ako by v druhom pilieri nikdy nebol.

Ako sa vypočíta dôchodok?

Starobný dôchodok

Pri výpočte sa postupuje podľa vzorca:

POMB x ODP x ADH

POMB = priemerný osobný mzdový bod

ODP = súčet obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok (počet odpracovaných ro­kov)

ADH = aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku (v tomto roku 10,0098)

Predčasný starobný dôchodok

  • Najprv sa vypočíta suma riadneho starobného dôchodku, ktorá sa následne zníži. Za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku, sa vypočítaná suma zníži o pol percenta. Ak by niekto požiadal o predčasnú penziu v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, vypočítaný dôchodok sa mu zníži o 12,5 percenta.
  • Predčasný starobný dôchodok musí dosiahnuť aspoň 1,2-násobok sumy platného životného minima, čo je v súčasnosti 237,80 eura. Ak by niekomu Sociálna poisťovňa vypočítala nižší predčasný dôchodok, žiadosť o túto penziu mu zamietne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #výpočet dôchodku