Penzie od štátu môžu o pár rokov klesnúť

Aj keď sa to dnešným penzistom nezdá, aktuálne priemerné dôchodky na úrovni 389,48 eura môžu byť vrcholným výkonom slovenskej ekonomiky.

09.09.2013 12:02
pracujúci, dôchodca, dôchodok, penzista, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (43)

Stále sa totiž znižuje počet pracujúcich ľudí platiacich dnešným penzistom ich dôchodky. Odvody od zamestnancov tak o pár rokov môžu postačovať len na štátne dôchodky na úrovni minimálnej mzdy. Aby to ľudia nepocítili, bol vytvorený druhý pilier a potrebný je aj rast zamestnanosti založený na pracovnej sile získanej z iných krajín. Alternatívou by tiež bol rast pôrodnosti, ktorá sa, naopak, v posledných rokoch skôr znižuje.

Ak sa situácia nezmení, starnutie obyvateľstva zvýši počet penzistov nad úroveň pracujúcich ľudí. „V súčasnosti jedného dôchodcu sponzoruje 1,6 pracujúceho. Pomer sa vyrovná v roku 2040. V roku 2060 môže pri nezmenených podmienkach na jedného dôchodcu prispievať už len 0,74 pracujúceho,“ povedal Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Zároveň sa Sociálnou poisťovňou vyzbierané dôchodkové odvody budú prerozdeľovať medzi väčší počet seniorov.

„Priemerná náhrada mzdy dôchodkom klesne na Slovensku zo 43,7 percenta na 28,9 percenta,“ uviedol Baláž. Ak by už dnes bola miera náhrady mzdy dôchodkom na úrovni 28,9 percenta, tak priemerná penzia by bola na úrovni 257,57 eura namiesto súčasných 389,48 eura. „Ak sa nič nezmení, štát bude mať v budúcnosti prostriedky len na vyplácanie rovnakého dôchodku pre všetkých na úrovni minimálnej sociálnej dávky,“ upozornil Baláž.

Okrem motivovania ľudí k vlastným úsporám má štát viacero možností riešenia problému neodvratného znižovania štátnych dôchodkov. Z pohľadov ľudí sú najmenej populárnymi možnosťami zvyšovanie veku odchodu do penzie, dvíhanie daní a odvodov. Relatívne bezbolestné je zvyšovanie počtu prisťahovalcov napríklad z Ruska či Ukrajiny. Tu bude musieť Slovensko obstáť v konkurencií vyspelých západných krajín. „V Nemecku už dnes vytvárame dobré podmienky na život pre mladých vzdelaných ľudí zo zahraničia,“ povedala Michaela Grimmová, expertka na demografiu v Allianz SE v Mníchove.

Napríklad v IT priemysle už dnes trpí slovenská ekonomika odlevom mozgov. „Po skončení vysokej školy som sa zamestnal v Accenture ako programátor. Už na druhý projekt som pol roka dochádzal do Viedne a dnes pracujem priamo v Nemecku,“ povedal Peter Kubík z Bratislavy. Pre nemeckú firmu je stále výhodné preplácať Slovákom ubytovanie aj letenky. „Časť ľudí sa po skončení projektu nevráti na Slovensko, ale zamestná sa priamo v cudzine, lebo sú tu jednoznačne oveľa lepšie platové možnosti a firmy bez problémov berú ľudí so skúsenosťami,“ dodal Kubík. Slovensku tak v budúcnosti pomôže, ak dokáže priamo v krajine motivovať pre prácu odborníkov s nadpriemernými platmi.

Zvyšovanie počtu starších obyvateľov okrem iného povedie aj k znižovaniu násilnej kriminality zo strany mladých ľudí vo veku 16 až 25 rokov. „Mladých ľudí bude totiž čoraz menej, lebo žiadnemu vyspelému štátu sa doteraz nepodarilo zvýšiť pôrodnosť na udržateľnú hranicu 2,1 – 2,2 dieťaťa na jednu ženu v plodnom veku,“ odhadol Baláž. Pôrodnosť klesá dokonca aj v moslimských krajinách, ako je Irán. Pre ekológiu prinesie znižujúci sa počet obyvateľov na Západe pozitívny trend poklesu počtu automobilov. V budúcnosti tiež nebude ničím výnimočným osláviť sto rokov. „Až každé druhé dieťa má šancu, že bude žiť viac ako sto rokov. Platí to však len pre vyspelé krajiny,“ uzavrela Grimmová.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #II. pilier #I. pilier